„Miért hazudtak nekünk végig a televízióban?” – dühös oroszok menekülnek az ukránok által támadott területekről

háború
augusztus 12., 14:03
  • Az oroszoknak csapataik átcsoportosításával kell reagálniuk a kurszki ukrán támadásra, de ezt megfontoltabban teszik, mint ahogy az ukránok remélték.
  • A donbaszi orosz műveletek nem álltak le, továbbra is eredményesnek tűnnek.
  • Ez kicsit sem vigasztalja azt a több tízezer oroszt, akiknek el kellett menekülniük az otthonukból.
  • Rettegnek és dühösek, mondjanak nekik végre igazat, követelik az államtól.
  • Az ukrán hadvezetés az akció folytatását ígéri.

„Az oroszok átcsoportosítják csapataik egy részét a harkivi frontról Kurszkhoz, de nem olyan gyorsan, ahogy szeretnénk” – nyilatkozta az ukrán fegyveres erők vezérkarának nevét elhallgató forrása az Economistnak. A dél-oroszországi Kurszk megyében múlt hét elején elindított ukrán támadás kezdete óta mind a mai napig nem egyértelmű, hogy mi a műveletek konkrét célja. Mint rövid elemzésében Rácz András is írta vasárnap a közösségi oldalán, „nagyon fontos észrevenni, hogy a »háború köde« néven ismert jelenség ebben a műveletben fokozottan érvényesül”. A szakértő így is arra jutott: fő cél lehet, hogy az oroszokat arra kényszerítsék, erőket vonjanak el más frontvonalakról, megállítandó az orosz előrenyomulást.

Az Economist ukrán vezérkari forrása által elmondottak is alátámasztják ezt, ám a lap arról ír, hogy az eredmények egyelőre nem meggyőzőek. „Az ő parancsnokaik sem idióták – mondta a névtelen ukrán főtiszt a lapnak. – Mozgatják a csapataikat, de nem olyan gyorsan, ahogyan szeretnénk. Tisztában vannak vele, hogy képtelenség az utánpótlási vonalainkat 80-100 kilométer hosszan széthúznunk.” Az Economist úgy tudja, az oroszok Harkiv alól kivonták erőik egy részét, a Donbaszban hónapok óta offenzívában lévő csapataik ellenben folytatják a támadó műveleteket.

Ez megint egybeesik azzal, amit Rácz András kifejtett. A szakértő is úgy tudja, hogy egyrészt nem a Donbaszból, hanem a déli frontról, illetve Harkiv körzetéből dobnak át kisebb erőket a kurszki régióba, de igyekeznek fenntartani donbaszi műveleteik intenzitását. „Ugyanebbe a sorba illik az is, hogy az ukrán erőket elsősorban Roszgvargyija-egységekkel, rendőri erőkkel, valamint sorkatonákkal igyekeznek feltartóztatni, a frontról átdobott reguláris egységek ezt csak kiegészítik egyelőre” – teszi hozzá Rácz.

photo_camera A kurszki front vélelmezhető állása az ukrán műveletek első napjaiban Fotó: MURAT USUBALI/Anadolu via AFP

Ami a Donbaszt és a háború egészének kontextusát illeti, a helyzet továbbra sem kedvező ukrán szemszögből. A donbaszi fronton kifejezetten instabil az ukrán védők helyzete, fejti ki Rácz András, „az oroszok lassacskán behatolnak Csasziv Jar központjába, elérték Toreck külvárosát, a pokrovszki főirányban pedig körülbelül öt kilométerre közelítették meg a kulcsfontosságú Pokrovszk–Kosztyantinyivka országutat”.

Más kérdés, hogy a kurszki események így is nagyot lendítettek az ukrán fegyveres erők morálján, hiszen hosszú idő óta először fordult elő, hogy a csapataik előretörnek, és nem hátrálni kényszerülnek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.