Tűz ütött ki a zaporizzsjai óriás atomerőműben, Kijev és Moszkva egymást hibáztatja

külföld
augusztus 12., 06:15

Vasárnap jelentette be Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja Kreml által beiktatott kormányzója, hogy tűz ütött ki az erőmű hűtőtornyaiban. Az ukrán ágyúzást okolta ezért, de nyugalomra intett, mondván, nem nőtt meg a sugárzás az erőmű környékén.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint orosz erők okozták a tüzet az erőműben, amit több mint két éve tartanak megszállva, és a tűzzel az ukránokat akarták zsarolni. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közölte, hogy „erős sötét füstöt” látott a létesítményből, de hozzátette, hogy a tűznek az eddigi jelentések szerint nincs és nem volt hatása a nukleáris biztonságra.

link Forrás

Hétfőn a kora reggeli órákban Vlagyimir Rogov, egy másik, a Kreml által beiktatott tisztviselő egy Telegram-üzenetben közölte, hogy a tüzet teljesen eloltották.

Az atomerőmű 2022 óta orosz csapatok és tisztviselők ellenőrzése alatt áll. Több mint két éve nem termel áramot, és április óta mind a hat reaktor teljes úgynevezett hideg leállásban van.

A NAÜ szakértői szerint az erőmű állítólagos dróntámadásról számolt be, ami a telephely egyik hűtőtornya ellen indult, majd az erőműből „többszörös robbanást” észleltek. Egy későbbi nyilatkozata szerint a NAÜ azonnali hozzáférést kért a hűtőtoronyhoz, hogy felmérje a károkat.

A tűzeset alig egy nappal azután történt, hogy Zelenszkij elnök először ismerte el, hadserege határokon átnyúló offenzívát folytat Oroszország nyugati kurszki régiójában. Szombati esti videóbeszédében Zelenszkij azt mondta, hogy az ukrán hadsereg „az agresszor területére” tolja a háborút. (BBC)

Kiemelt videóink