A Hamásznak elege van a tárgyalásokból, szeretné, ha a gyakorlatban is megvalósulna a fegyverszünet

külföld
augusztus 13., 17:37

Izrael bombázza a Gázai övezetet, a Hamász hónapok óta először rakétákat lőtt Tel-Avivra, a palesztin halálos áldozatok száma negyvenezer felett jár, a Hamász pedig – most úgy tűnik – mégsem megy el a csütörtökre tervezett tűzszüneti tárgyalásokra.

Az Egyesült Államok hétfőn közölte, csütörtökön folytatódnak a tárgyalások, Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden Katarban, Egyiptomban és Izraelben tárgyal, az izraeli kormány is küldöttséget küld a csütörtöki eseményre. Csakhogy a Hamász szerint a Joe Biden amerikai elnök által májusban ismertetett tervezetről nem tárgyalni kéne, hanem megvalósítani azt. „A minapi nyilatkozatunk egyértelmű volt: a megvalósításra van szükség, nem további tárgyalásokra” – mondta egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő a Reutersnek.

Biden május végén vázolta fel az izraeli tűzszüneti javaslatot, ami azóta a Hamász és Izrael közti tárgyalások alapját képezi az USA, Katar és Egyiptom közvetítésével. A javaslat három szakaszból áll, a túszok elengedését, a Gázában tartózkodó izraeli csapatok visszavonását és az övezet újjáépítését is magába foglalhatja.

Kiemelt videóink