Folyékony vizet találtak a Marson

TUDOMÁNY
augusztus 13., 07:21

10-20 kilométer mélyen találtak folyékony vizet a Marson a NASA Mars InSight űrszonda segítségével. Az egység egy szeizmométert is vitt magával, amely négy éven át rögzítette a bolygó belsejéből származó rezgéseket. Ez idő alatt a szonda több mint 1319 rengést rögzített. A szeizmikus hullámok terjedési sebességének mérésével a tudósok kiszámították, hogy azok milyen anyagon haladhatnak át. „Ezek valójában ugyanazok a technikák, amelyeket a Földön használunk víz keresésére vagy olaj és gáz felkutatására” - magyarázta Michael Manga, a Kaliforniai Egyetem professzora.

A Mars InSight leszállóegységének mása.
photo_camera A Mars InSight leszállóegységének mása. Fotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

Így jöttek rá, hogy nagyon mélyen, 10-20 kilométerrel a felszín alatt víz, méghozzá folyékony víz van. Bár a marsi sarkokon van fagyott víz, és a légkörben is azonosítottak már vízgőzt, ez az első alkalom, hogy folyékony vizet találtak a bolygón. Manga professzor szerint a víz „a legfontosabb molekula egy bolygó fejlődésében”. Ez a felfedezés, mint mondta, választ ad arra a nagy kérdésre, hogy „hová tűnt az összes marsi víz?”. A bolygó három milliárd éve sivatag. A korábban a felszínt borító víznek egy része elveszett az űrbe, amikor a Mars elvesztette légkörét. De, ahogy itt a Földön vizünk nagy része a föld alatt van, így van ez a Marson is.

A kutatók azt feltételezik, hogy a víztartalékok a bolygó nagy részén megtalálhatók. Ugyanakkor nem valószínű, hogy ez a felfedezés azt jelenti, hogy könnyedén meghódíthatja a bolygót az emberiség. Tíz kilométer mélyről még a földön sem nagyon hoztak fel semmit.

Az InSight 2018-ban landolt a Mars felszínén. Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió kutatásának célja, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány, miként keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi sziklás bolygója, köztük a Föld is.

(BBC)

Kiemelt videóink