Több mint ezer embert vettek őrizetbe az erőszakos nagy-britanniai tüntetések miatt

külföld
augusztus 13., 21:19

Ezernél is több embert vettek őrizetbe Nagy-Britanniában a gyújtogatásokkal, fosztogatásokkal és migránsok meg muszlimok elleni, rasszista támadásokkal is kísért erőszakos rendbontások nyomán – közölte a brit rendőrség.

A hatóságok eddigi összesítése szerint 1024 embert vettek őrizetbe, és 575 esetben történt vádemelés.

Az őrizetbe vettek között van egy 69 éves férfi, akit rongálással vádolnak Liverpoolban, de egy 11 éves belfasti fiú is. Egy 13 éves lány pedig bűnösnek vallotta magát garázdaság vádjában a basingstoke-i bíróságon, miután július 31-én szemtanúk szerint egy menekültszállás ajtaját püfölte és rugdosta.

„Ez a riasztó incidens igazi félelmet keltett azok között, akiket ezek a gazemberek kiszemeltek maguknak, és különösen aggasztó tudomást szerezni arról, hogy egy ilyen fiatal lány részt vett ebben az erőszakos rendbontásban” – mondta Thomas Power ügyész.

photo_camera Fotó: Andy Barton / SOPA Images/Andy Barton / SOPA Images via Re

Nagy-Britannia több településén is azután kezdődtek erőszakba torkolló tüntetések és tiltakozó akciók, hogy az északnyugat-angliai Southportban július 29-én egy rendezvényen három kislányt halálra késelt, majd nyolc gyereket és két felnőttet is megsebesített egy közeli faluban lakó, ruandai szülőktől született, 17 éves brit fiú.

Bár a fiút elfogták és vádat emeltek ellene, a demonstrálók a közösségi oldalakon megjelent „elég volt” jelszóval bevándorlásellenes gyűléseket szerveztek, majd többször és több helyen is összecsaptak a rendőrökkel, miközben kirakatokat törtek be, boltokat fosztottak ki, illetve menekültek lakta szállodaépületeket rongáltak meg vagy gyújtottak fel. (MTI)

Kiemelt videóink