Cser-Palkovics András szerint a kormány veszélybe sodorta a paksi bölcsődéket, óvodákat és szociális intézményeket

POLITIKA
augusztus 14., 15:06

A kormányközeli Index arról kérdezte Székesfehérvár fideszes polgármesterét, mit szól ahhoz, hogy a kormány – miután a Fidesz az önkormányzati választáson elvesztette Paksot – a költségvetésük harmadát elvette a várostól.

Cser-Palkovics András azt mondta:

„Semmilyen kormányzati intézkedéssel nem tudok egyetérteni, mely szinte egyik napról a másikra, egy költségvetési év közben, előzetes egyeztetés, konzultáció nélkül, egyoldalúan von el forrásokat egy vagy több önkormányzattól.”

Székesfehérvár költségvetése szerint a város teljes bevétele 35,5 milliárd forint, amiből az iparűzési adó 26,8 milliárd. Ha egy, a paksihoz hasonló 37 százalékos elvonás érintené a várost, akkor 13,1 milliárd tűnne el, így már nem tudnák fedezni az intézmények 22,8 milliárdba kerülő fenntartását, legfeljebb a biztonsági tartalékok felhasználásával.

„Ez egy település működőképességét teheti kockára. Olyan alapvető szolgáltatásokat veszélyeztethet, mint például a bölcsőde, óvoda, szociális intézmények. Ezeket ugyanis ma már elsősorban nem az állami támogatásból, hanem az iparűzési adóból működtetik az önkormányzatok”

– mondta Cser-Palkovics.

Cser-Palkovics András fideszes polgármester interjút ad az AFP-ben a székesfehérvári városházán 2022. november 9-én.
photo_camera Cser-Palkovics András fideszes polgármester interjút ad az AFP-ben a székesfehérvári városházán 2022. november 9-én. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Paks leköszönő fideszes polgármestere, Szabó Péter egyébként azt mondta, nem csalódott a kormányban.

Cser-Palkovics – aki már korábban is kritizálta a kormányt – viszont azt mondta: „Az intézkedés időzítését is szerencsétlennek tartom, hiszen arra alig pár héttel egy önkormányzati választást követően és a polgárok által egy demokratikus választás keretében bizalmat kapó új testület megalakulása előtt kerül sor.”

A polgármester, aki szerint egyébként szükség lenne az önkormányzati rendszer reformjára, azt mondta: „Meggyőződésem szerint a helyi adó nem csak gazdasági és helyi önkormányzati pénzügyi eszköz, hanem annak jogi, gazdasági és morális elismerése, hogy a lokális közösségnek joga van azon javak egy részét magánál tartani, felhasználásáról az önkormányzatiság alapján helyben dönteni, melyeket maga is termelt meg. Ezt az elvet – is – alapjaiban csorbítja, ha hirtelen és centralizált döntésekkel változtatnak egy önkormányzat életén. Ráadásul egy ipari centrum által megtermelt helyi adót ugyan át lehet csoportosítani, de az iparból eredő problémákat – közlekedési, környezetvédelmi – és a kockázatokat, esetleges veszélyeket nem. Azok az adott településen maradnak, az ott élőket érintik.”

Kiemelt videóink