Kopernikusz: Athéntól északkeletre több mint 100 km²-nyi terület perzselődött fel

katasztrófa
augusztus 14., 15:53

Sikerült megfékezni a hatalmas erdőtüzet, ami három nap óta tombolt Athéntól északkeletre – közölték a görög hatóságok, de figyelmeztettek, hogy a hőség, a szárazság és az erős szél miatt a lángok újra felcsaphatnak.

Annak ellenére, hogy a legtöbb területen már sikerült megfékezni a lángokat, a hatóságok csütörtökig még fokozott készültségben maradnak.

A tűzoltóság szóvivője az AFP hírügynökségnek azt mondta, 530 tűzoltó 145 járművel még mindig a helyszínen van. A tűzvész miatt már aktiválták az EU polgári védelmi mechanizmusát, 300 tűzoltó, helikopterek, tűzoltóautók és tartálykocsik érkeztek Görögországba Franciaországból, Olaszországból, Csehországból, Romániából, Szerbiából és Törökországból, de még nem vezényelték ki őket a terepre az Athén körüli régióban, Attikában.

„Olyan volt, mint egy atombomba”

A vasárnap keletkezett tüzet egy meghibásodott villanyvezeték okozhatta – írta a Kathimerini görög napilap a nyomozás eddigi eredményére hivatkozva. A tűz terjedésének gyorsaságát hitetlenkedve fogadta a lakosság, egy helyi szerint „olyan volt, mint egy atombomba”.

A héten a görög fővárostól északkeletre több mint 100 km2-nyi terület perzselődött fel – közölte a tűz megfékezése után a Kopernikusz európai éghajlatváltozás-figyelő szolgálat.

A Planet Labs műholdas felvétele a görögországi Kelet-Attikát mutatja augusztus 11-én (balra) és egy az augusztus 12-i erdőtűz idején (jobbra).
photo_camera A Planet Labs műholdas felvétele a görögországi Kelet-Attikát mutatja augusztus 11-én (balra) és egy az augusztus 12-i erdőtűz idején (jobbra). Fotó: Planet Labs PBC/AFP

A görög katasztrófavédelem alátámasztotta ezt az adatot, de azt egyelőre nem tudják, hány ember veszítette el otthonát, vállalkozását vagy gazdaságát. Több tucatnyi települést, amiknek a lakóit már korábban biztonságba helyezték, most hamu borít. Ezeken a településeken elkezdődött a kárfelmérés, és a lakók visszatérhettek. A belügyminisztérium kedden 4,7 millió eurónyi kártérítés szétosztásáról döntött az érintett nyolc településen.

„A körülmények sajnos egyre nehezebbé válnak”

Vaszílisz Kikíliasz, az éghajlati válság és polgári védelem minisztere a közösségi médiában válaszolt a tűzoltók kiérkezési idejét bírálóknak egy olyan videóval, amin az első riasztás után 4 perccel egy tűzoltó helikopter érkezik a helyszínre.

A tűzvész miatt Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök vasárnap a szabadságát megszakítva visszatért Athénba. A kedd esti rendkívüli kormányülésen azt mondta: „Minden évben próbálunk jobban felkészülni, de a körülmények sajnos egyre nehezebbé válnak.”

Ellenzéki politikusok szerint a létszámban, a felszerelésben és az összehangolt munkában megmutatkozó hiányosságok a megelőzés mellett a tűzoltásra is hatással voltak. Kedd este kétszáz ember gyűlt össze a görög parlament épülete előtti tiltakozásra, és „bűncselekmény elkövetésével” vádolták a kormányt. (MTI)

Kiemelt videóink