Lemondták egy elismert zongorista koncertjét a gázai háborúval kapcsolatos megjegyzései után

külföld
augusztus 14., 06:43

A Melbourne-i Szimfonikus Zenekar (MSO) lemondta Jayson Gillham koncertjét, miután a zongorista egy olyan művet szeretett volna bemutatni, amit egy másik zeneszerző írt „a palesztin sajtó tiszteletére”.

Az Ausztráliában született, de az Egyesült Királyságban élő zongorista csütörtökön lépett volna fel, de az MSO közölte, átdolgozzák a műsort, miután Gillham azzal a megjegyzéssel vezette fel a darabot, hogy Izrael több mint 100 újságírót ölt meg.

Gillham szóvivője azt mondta, a zongorista „az MSO és a velük fennálló kapcsolat iránti tiszteletből" nem kommentálja a döntést.

Az MSO közleményében azt írta, Gillham megjegyzései váratlanul érték és „nehéz helyzetbe” hozták őket, illetve közölték, hogy „nem nézik jó szemmel, ha a színpadukat személyes nézetek kifejtésére használják”.

A Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 39 790 palesztin halt meg az izraeli támadásokban. A Committee to Protect Journalists, egy független, a sajtószabadságot támogató szervezet jelentése szerint közülük 113-an újságírók voltak. (BBC)

Kiemelt videóink