Olyan cukorkákat osztott szét egy új-zélandi jótékonysági szervezet, amelyek halálos mennyiségű metamfetamint tartalmaznak

külföld
augusztus 14., 15:42

Az új-zélandi rendőrség versenyt fut az idővel, hogy megtalálja azokat a cukorkákat, amelyeket egy aucklandi jótékonysági szervezet osztogatott, és „potenciálisan halálos mennyiségű metamfetamint” tartalmaznak.

A szegénységellenes jótékonysági szervezet szerint akár 400 ember is megkaphatta az édességeket az Auckland City Missiontól egy élelmiszercsomag részeként. A cukorkát egy névtelen adományozó adta a civil szervezetnek, és úgy tűnt, hogy a kereskedelmi forgalomnak megfelelően van csomagolva.

A jótékonysági szervezet kedden azután értesítette a hatóságokat, hogy az egyik ügyfelük értesítette őket a „vicces ízű cukorkákról”. A szervezet munkatársai a jelzés után maguk is megkóstolták az édességet, és ők is „viccesen érezték magukat” utána.

A cukorkákat később bevizsgálták, ami kimutatta, hogy minden egyes darab körülbelül 3 gramm metamfetamint tartalmaz. A szerhasználók nagyjából 10-25 milligramm metamfetamint szoktak fogyasztani, így egy cukorka 300 adagnyit is tartalmazhat, ami halált is okozhat.

A jótékonysági szervezet szóvivője azt nyilatkozta, nem tudtak róla, hogy a cukorka metamfetamint tartalmaz. Egy kábítószerekkel foglalkozó alapítvány szerint a metamfetamint tartalmazó cukorkák értéke darabonként 1000 új-zélandi dollár (több mint 200 ezer forint) lehet.

A cukorka elfogyasztása miatt eddig legalább három ember, köztük egy gyerek, fordult orvoshoz, de kórházi ápolásra egyikük sem szorult.

A rendőrség szerint valószínűleg véletlenül kerülhetett a jótékonysági szervezethez a cukorka, nem szándékos akció részeként. A rendőrség arra kérte azokat az embereket, akiknél van olyan cukor, ami Rinda márkájú sárga ananász ízű csomagolásába van csomagolva, hogy haladéktalanul lépjenek kapcsolatba velük. (BBC)

Kiemelt videóink