A június megint nem az építkezésről szólt

gazdaság
augusztus 15., 08:55

A kedvező májusi teljesítmény után júniusban újra gyengébbik formáját mutatta a magyar építőipar. A KSH friss adatai szerint éves bázison 1,4, előző hónaphoz képest pedig 6,4 százalékkal csökkent az ágazat termelése. Ezzel már két egymást követő hónapban maradt el a teljesítménye havi szinten, és folytatódott az egész idei évet eddig jellemző, rettentően hullámzó teljesítmény.

Júniusban a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: míg az épületeké 4,2 százalékkal csökkent, addig az egyéb építmények építése ezt kompenzálni tudta, hiszen a főcsoport teljesítménye 4,3 százalékkal nőtt.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 8,7, az egyéb építmények építésében 6,8 százalékkal kisebb volt a termelés volumene. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 5,4 százalékkal bővült.

link Forrás

Nem lettek jobbak júniusban a kilátások sem, hiszen 34,9 százalékkal kisebb értékben kötöttek új szerződéseket, mint egy évvel korábban, ami egyébként egy magas bázist jelentett. Az új szerződéseken belül az épületek építésére kötött szerződéseké 41,6, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 22,8 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 1,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakát, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 7,9 százalékkal csökkent, az egyéb építményekre vonatkozóké 10,9 százalékkal nőtt. A szerződésállomány 1,5 százalékos szerény növekedése egyébként pozitív fejlemény, hiszen az állományt tekintve pozitív értéket tavaly október óta nem közölt a statisztikai hivatal. Bár ez még egyáltalán nem biztos, hogy azt jelzi, az ágazat ismét és tartósan magára találna a közeljövőben.

Nincs vége az építőipari árak általános inflációt meghaladó mértékű emelkedésének sem. Az építőipar ágazatain belül 2024 II. negyedévében az egyéb építmények építésében és a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 7,1 és 6,4, míg az épületek építése vonatkozásában ennél kisebb mértékben, 4,6 százalékkal emelkedtek az árak 2023 II. negyedévéhez mérten.

Kiemelt videóink