Ezentúl az energiaügyi miniszter dönti el, túlmelegedhet-e a Duna Paksnál

belföld
augusztus 16., 10:53

A csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent a miniszteri rendelet, amelynek értelmében a Duna Paksi Atomerőmű alatti 500 méteres szakaszán az energiaügyi miniszter hozzájárulásával át lehet lépni a 30 Celsius-fokos vízhőmérsékleti korlátot, amennyiben a villamosenergia-ellátás biztonsága ezt indokolttá teszi - írja a hvg.hu.

photo_camera Lantos Csaba mereng.
Fotó: Németh Dániel/444

Eddig az volt a szabály, hogy ezen a szakaszon a Duna vizének hőmérséklete nem haladhatta meg a 30 Celsius-fokot, mostantól viszont Lantos Csaba döntése felülírhatja ezt. Korábban az atomerőmű már 29,5 foknál elkezdte letekerni a teljesítményt, minden plusz 0,1 foknál 80 megawattal csökkentve azt, hogy még a hűtővízcsatornából beengedett vízzel együtt se haladja meg a folyó vizének hőmérséklete az előírt korlátot. A túlmelegedés miatt egyébként a rendelet megjelenésének éjszakáján is így kellett eljárni- írja a hvg.hu.

Ráadásul a jogszabály megjelenését kiszúró Portfolio azt is kiemelte, hogy nem szerepel benne semmilyen korlátozás arra nézve, hogy mennyivel léphető túl a limit, és mennyi időre.

Kiemelt videóink