Ingyen venne át egy iskolát és egy óvodát Körmenden az egyház

belföld
augusztus 16., 14:40

Átvenné a Szombathelyi Egyházmegye egy körmendi óvoda és egy általános iskola tulajdonjogát, írta a Nyugat.hu a város oldalán található előterjesztésből. Az érintett épületek a Dienes Lajos Katolikus Óvoda, valamint a Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola, amiket jelenleg az egyház üzemeltet.

Körmend főtere
photo_camera Körmend főtere Fotó: Magócsi Márton

Az előterjesztés szerint az iskolában található konyhát, raktárat és éttermet az Önkormányzat és a közétkeztetést biztosító mindenkori közszolgáltató a továbbiakban is térítésmentesen használhatja.

Egy 2022-ben elfogadott törvény szerint az egyház olyan ingatlanokra is igényt tarthat, amik soha nem voltak a tulajdonukban, amennyiben valamilyen feladatot látnak el az adott épületekben. Mivel az épületeket már egy ideje az egyház üzemelteti, ezért a törvény értelmében van alapja, hogy az egyházmegye bejelentkezett az ingatlanok átvételére.

Az átadást augusztus 21-én tárgyalja a képviselő-testület. Nem ezek az első közintézmények, amiket átvesz az egyház, tavaly a Szent Gotthárd Általános Iskola és Gimnázium ingatlanai kerültek át a Szombathelyi Egyházmegyéhez.

Kiemelt videóink