Matolcsy szerint csak 2025 elejétől jelentkezhetnek a „közvetlen hatások” a tranzakciós illeték megemelése miatt

gazdaság
augusztus 16., 07:33

Tóth Bertalan kérdésére, hogy „Milyen mértékű inflációt generál a tranzakciós illeték megemelése”, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke válaszlevelet írt, amiben közölte, hogy:

„a tranzakciós illetékemelést a hitelintézetek és pénzforgalmi szolgáltatók a jogszabályban leírtak szerint, a fennálló szerződések esetén 2024. év végéig nem háríthatják át a lakossági fogyasztókra, és az MNB ismét fel fog lépni, amennyiben jogszabályellenes díjemelésre kerülne sor”.

Azt írta, az MNB „számításokat” végzett „az illetékemelkedés várható inflációs hatására vonatkozóan”, és arra jutottak, hogy „a lakossági díjak emelkedése közvetlenül”, a vállalati banki költségek emelkedése pedig „közvetett módon befolyásolja az inflációt”.

Matolcsy közlése szerint „a közvetlen hatások csak 2025 elejétől jelentkezhetnek”, miután „a hitelintézetek és pénzforgalmi szolgáltatók a megemelt illetéket a fennálló szerződések esetén 2024. év végéig nem háríthatják át a lakossági fogyasztókra”.

„Ennek alapján a Magyar Nemzeti Bank becslése szerint az illeték emelkedése idén 0,1, jövőre pedig 0,2-0,3 százalékponttal növelheti az éves átlagos inflációt” – írja Matolcsy.

Kiemelt videóink