Ököllel esett egymásnak a török parlament több képviselője

külföld
augusztus 16., 18:40

Összeverekedett a török parlament néhány képviselője pénteken, miután egy ellenzéki törvényhozó kiállt a 18 év szabadságvesztésre ítélt kollégájának parlamentbe kerülése mellett, és felszólalásában terroristának nevezte a török kormánypárt képviselőit.

link Forrás

Az ankarai parlamentben készült televíziós felvételek azt mutatják, ahogyan a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) egyes képviselői az ellenzéki Törökországi Munkáspárthoz (TIP) tartozó Ahmet Sikhez rohannak és rátámadnak. Több tucat képviselő csatlakozott a dulakodáshoz, egyesek megpróbálták visszatartani a többieket. A pulpitus lépcsőfokai véresek lettek, legalább két képviselő szenvedett sérüléseket.

photo_camera Fotó: ADEM ALTAN/AFP

A szóban forgó ellenzéki politikust, Can Atalayt 2022 áprilisában a 2013-as isztambuli kormányellenes tüntetésekkel kapcsolatban ítélték el a hatalomátvételi kísérletben való bűnrészesség címén. Az ítélet miatt idén januárban megvonták parlamenti mandátumát, de az alkotmánybíróság augusztus 1-jén érvénytelennek nyilvánította kizárását. Sik most annak érdekében szólalt fel, hogy Atalay visszaülhessen képviselői székbe.

photo_camera Fotó: ADEM ALTAN/AFP

„Nem csodálkozunk azon, hogy Can Atalayt terroristának nevezik, mint ahogyan mindenki mást, aki nem önök mellett áll. Azok a legnagyobb terroristák, akik itt ülnek, ezekben a székekben” – mondta Sik a kormánypárti politikusoknak. A parlament alelnöke 45 perces szünetet hirdetett a verekedés után. (MTI)

Kiemelt videóink