Aki tudja, kerülje a röszkei átkelőt

közlekedés
augusztus 18., 15:02

Frissítés 17:10 - Kérdésünkre a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság azt írta: szombaton és vasárnap a magyar-szerb határátkelőhelyeken „a Magyarországra belépő forgalom intenzitása az előrejelzéseknek megfelelően magas volt”, a röszkei autópálya-határátkelőhely ebben az időszakban a belépő oldalon teljes kapacitással vagy azt meghaladva üzemelt, így „az utazók a határ magyar oldalán fennakadást nem tapasztalhattak. [...] A Szerbiába tartóknak nem kell a szokásosnál lassabb határátlépésre számítania”.

Vasárnap délutántól ideiglenesen szünetel a kiléptetés Röszkénél a megnövekedett utasforgalom miatt, áll az Országos Rendőr-főkapitányság közleményében. Az intézkedés a röszkei közúti átkelőt érinti. A szerb-magyar határszakaszon már szombaton is voltak fennakadások, amiről olvasónk is beszámolt:

„Balkáni nyaralásból hazafelé jövet szembesültünk azzal, hogy a Röszke I. határnál áll a sor. Gondoltuk, semmi gond, a magyar rendőrség hivatalos oldala egy-két órás várakozást ír [...]. Amikor kérdezősködni kezdtünk a sorban állóktól, kiderült, hogy van, aki már hét-nyolc-tíz órája áll a sorban, még mindig kilométerekre az átkelőtől”.

A röszkei határ a Borderwatcheren
photo_camera A röszkei határ a Borderwatcheren Fotó: Olvasónk

Ő végül Horvátországon, az iloki átkelőn át jutott haza szombaton.

Az ORFK Határinfó oldala a cikk megjelenésekor is egy-két órás várakozási időt mutat, a magyar fejlesztésű Borderwatcher határfigyelő applikáción viszont több mint tízórás várakozásról is írnak a felhasználók.

Megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Főosztályát, mi okozza a fennakadást, miért van ekkora eltérés a becsült és a tényleges várakozási idő között, és milyen alternatív útvonalakat javasolnak.

A címlapkép illusztráció.

Kiemelt videóink