Antony Blinken: Izrael kész engedni követeléseiből a gázai tűzszünet érdekében

külföld
augusztus 19., 21:06

Antony Blinken optimista sajtótájékoztatót tartott, miután két és fél órán keresztül tárgyalt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

Az amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy az izraeliek hajlandóak engedni követeléseikből a tűzszüneti megállapodás, valamint a túszok elengedése érdekében. Blinken szerint a következő fontos lépés, hogy a Hamász is igent mondjon.

Amennyiben a terrorszervezet is elfogadja az amerikaiak javaslatát, a felek megkezdhetik a tűzszünet véglegesítéséhez szükséges tárgyalásokat. Blinken szerint ez mindkét fél részéről nehéz döntéseket követel majd, mert összetett problémákat kell megoldani.

Antony Blinken
photo_camera Antony Blinken Fotó: KEVIN MOHATT/AFP

Netanjahu azt mondta, jó és fontos megbeszélést folytattak Blinkennel. Az izraeli miniszterelnök értékeli, hogy az Egyesült Államok továbbra is érti az izraeliek biztonsági igényeit, és mindent megtesz az izraeli túszok kiszabadításáért.

Blinken a Hamász október 7-ei támadása óta kilencedszer látogatott Izraelbe. Mostani útja során először Jichák Hercog izraeli elnökkel találkozott. A tárgyalás után azt mondta, hogy „ez valószínűleg a legjobb, talán az utolsó lehetőség arra, hogy hazajuttassuk a túszokat, és hogy tűzszünetet érjünk el”.

Joe Biden amerikai elnök május végén vázolta azt az izraeli tűzszüneti javaslatot, ami azóta a Hamász és Izrael közti tárgyalások alapját képezi az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom közvetítésével. A javaslat három szakaszból áll, a túszok elengedését, a Gázában tartózkodó izraeli csapatok visszavonását és az övezet újjáépítését is magába foglalja.

Augusztus elején Izrael és a Hamász egymást vádolta a folyamat akadályozásával. A terrorszervezet szerint Izrael új feltételeket támasztott, az izraeli kormányfő hivatala szerint azonban ezt tagadta. Szerintük a Hamász követel huszonkilenc módosítást. A terrorszervezet ezután nem is vett részt a múlt csütörtöki tárgyaláson. (via AP News)

Kiemelt videóink