Egy órát halasztották, este tízkor tudták elkezdeni az augusztus 20-ai tűzijátékot Budapesten

ünnep
augusztus 20., 20:48

A zápor/zivatar lehetősége miatt egész nap kérdéses volt, hogy meg tudják-e tartani az augusztus 20-i budapesti tűzijátékot. Az operatív törzs egész délután arról tanácskozott, hogy megtartható-e az ünnepség: először 15 órára ígértek döntést, majd azt mondták, óránként mérlegelik a helyzetet.

Végül Kovács Zoltán, az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője 19 óra után bejelentette, hogy a tűzijátékot megtartják, de ha „váratlanul kedvezőtlen változás lesz az időjárásban, az operatív törzs azonnal be tud avatkozni, valamint haladéktalanul tájékoztatást ad”.

Kovács Zoltán 2018 januárján.
photo_camera Kovács Zoltán 2018 januárján. Fotó: Botos Tamás/444

De – miután időközben villámlani és esni kezdett – a tűzijáték 21 órai kezdete előtt negyed órával az államtitkár a Facebookon röviden úgy tájékoztatott (és ezt a tűzijáték helyszínén is bemondták), hogy: „Kérjük a tűzijátékra érkezőket, hogy a következő fél órában húzódjanak fedett helyre. Az időjárás alakulásának függvényében 22 órakor tervezzük elindítani a tűzijátékot.”

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke hamar oda is kommentelte, hogy: „A kormány és az operatív törzs jelenleg presztízs kérdésből emberéleteket kockáztat. 20 perccel a tüzijáték kezdete előtt fél Budapesten óriási vihar van. Az egész városban villámlik, több százezer ember vár a rakpartokon, de az állampárt ünnepelni akart. Időközben már a belvárost is elérte a vihar, amit legalább egy órája látni lehetett. 20 perccel a 15 milliárdos tüzijáték kezdete előtt halasztották el a kezdést egy órával, miközben már egy órája a város nagy részén villámlik és viharos szél van. A TISZA Párt követeli a felelősök megnevezését.”

Végül nem sokkal este tíz előtt Kovács újabb Facebook-posztban jelentette be, hogy az időjárási helyzet biztonságos, így elkezdődhetett a tűzijáték.

Kiemelt videóink