Szalay-Bobrovniczky: A magyar katona olyan természetes része a magyarság életének, mint a lélegzetvétel

természet
augusztus 20., 14:21

Magyarország „háborúban született, fegyverrel szereztük meg és fegyverrel is védtük meg”, ezért a magyar katona olyan természetes része a magyarság életének, mint a lélegzetvétel – mondta a honvédelmi miniszter a nemzeti ünnep alkalmából, a tárca és a Magyar Honvédség központi ünnepségén a Bálna Honvédelmi Központban.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf felhívta a figyelmet az emlékezés fontosságára: miközben megadjuk az előttünk járóknak a tiszteletet, mi magunk is épülünk ebből a tiszteletadásból, és a példák, amiket magunk elé állítunk, sokat mondanak arról, mit tartunk fontosnak a szolgálatban, vagy hogy milyen módon tesszük fel a kérdéseket és hogyan keressük a megoldásokat a mindennapi problémákra.

Szalay-Bobrovniczky szerint a hidegháború végével felcsillant annak az illúziója, hogy nem lesz többé háború, nem lesz szükség hatalmas hadseregekre, drága fegyverekre, kiképzésekre, katonákra, de ma már világosan látjuk, hogy a terrorizmus elleni világméretű küzdelem, a kisebb helyi háborúk csak az előjátékai lehettek a világ hatalmi átrendeződésének. Ennek legvilágosabb és kézzelfogható példája az Ukrajnában többszázezrek életét követelő orosz-ukrán háború – mondta.

Szalay-Bobrovniczky szerint ezért szükségünk van nekünk, magyaroknak is olyan haderőre, ami biztosítja, hogy a magyar emberek nyugodtan alhassanak, mert vagyonuk, kultúrájuk, nyelvük, gyermekeik biztonságban vannak. Ez a mi feladatunk – mondta Szalay-Bobrovniczky, akji szerint ennek érdekében sok mindent tettek már.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf még az augusztus 20-i díszünnepségen a Kossuth téren.
photo_camera Szalay-Bobrovniczky Kristóf még az augusztus 20-i díszünnepségen a Kossuth téren. Fotó: Kristóf Balázs/444

Érkeznek a nagyvasak

Példaként említette, hogy az elmúlt két évben a honvédtiszteknek 37,5 százalékkal nőtt az illetményük. Folyamatos a honvédség „átfegyverzése”, érkeznek a „nagyvasak”, a harckocsik, páncélozott gyalogsági harcjárművek, tüzérségi eszközök, helikopterek. Új alakulatokat hoznak létre, épül a nehézdandár, és egymás után állnak fel a területvédelmi tartalékos ezredek.

Megújultak a szolgálatteljesítés keretei, amivel a rugalmas hadrafoghatóság, az alapos és életszerű kiképzés, a felesleges bürokrácia csökkentése került a fókuszba, és amivel az állományilletékes parancsnokok kapnak soha nem látott felelősséget és lehetőséget – sorolta a miniszter. Az 55. életévüket betöltött katonák pedig aktív életük végéig állami szolgálatban maradhatnak.

Szalay-Bobrovniczky szerint Magyarország mindent megtesz azért, hogy megőrizze a békéjét, ehhez pedig olyan katonák kellenek, akik elkötelezettek és hűek a hazájukhoz, akik Szent István szavai szerint „országunk védő falai, a gyengék oltalmazói, az ellenség pusztítói”. „Magyarország volt és van. Az, hogy milyen lesz, az most a mi nemzedékünkön múlik” – mondta a miniszter. (MTI)

Kiemelt videóink