A Shein szerzői jogok megsértése miatt beperelte a Temut

gazdaság
augusztus 21., 21:46

A Shein beperelte Temut szerzői jogok megsértése miatt. A hétfőn a washingtoni szövetségi bíróságon benyújtott keresetre úgy kerül sor, hogy közben a Shein maga is számos márka és független művész, köztük a Levi Strauss és a H&M hasonló vádjait hárítja el.

A kínai kötődésű fast fashion-szereplő polgári jogi panaszában azzal vádolta a szintén kínai Temut, hogy rendszeresen lopja a terveit, és azt állította, hogy egy alkalmazottja bizalmas üzleti titkokat lopott el.

Panaszában a Shein azt állítja, hogy a PDD Holdings tulajdonában lévő Temu
legitim online piactérnek „álcázza” magát, de arra bátorítja az eladóit, hogy lopják el más márkák dizájnjait, majd megakadályozza, hogy eltávolítsák a termékeket a platformról, még akkor is, ha már beismerték a jogsértést.

A Shein azt állította, hogy a Temu minden egyes eladáson pénzt veszít, és a védjegybitorlást használja fel a veszteségek kompenzálására. Válaszul a Temu szóvivője azt mondta, hogy Shein „merészsége hihetetlen”.

A Shein fast fashion e-kereskedelmi cég standja a Kínai Nemzetközi Ellátási Lánc Expo (CISCE) kiállításon Pekingben 2023. december 1-jén.
photo_camera A Shein fast fashion e-kereskedelmi cég standja a Kínai Nemzetközi Ellátási Lánc Expo (CISCE) kiállításon Pekingben 2023. december 1-jén. Fotó: Jade Gao/AFP

A párbajozó e-kiskereskedők villámgyorsan meghódították a kiskereskedelmi iparágat az ultraolcsó termékeikkel és azzal, hogy sokkal gyorsabban tudnak reagálni a trendekre, mint a hagyományos versenytársaik, de közben rengeteg kritika érte őket a munkaügyi gyakorlatukkal, a kínai kormánnyal való kapcsolataikkal és más márkák dizájnjainak állítólagos felhasználásával kapcsolatban.

Miközben a piaci részesedésért küzdenek, a bíróságon egymást vádolják botrányos vádak sorozatával. Tavaly a Temu beperelte a Sheint szerzői jogi aggályok miatt, valamint azon vádak miatt, hogy „maffiaszerűen megfélemlíti a beszállítókat”, hogy kizárólagossági megállapodásokra kényszerítse őket.

A Shein szerint a Temu hamisan Sheinnek adta ki magát az X-en, hogy „félrevezesse az ügyfeleket a Shein platformról a Temu platformra”. A panaszban szerepel egy képernyőkép egy Temu által szponzorált Google-hirdetésről, ami a címben a Sheint, de webcímként a Temut tünteti fel. A panasz szerint a Temu nagy erőfeszítéseket tett a Shein utánzása érdekében, többek között azzal, hogy erőforrásokat, alkalmazottakat és beszállítókat csábított el a Sheintől.

A Shein 80 oldalas panasza több mint egy tucatnyi példát tartalmaz a ruhákra és mintákra, amiket a Temu állítólag lemásolt. A cég többek között azt kérte a bíróságtól, hogy döntsön a javára, és hozzon olyan végzést, amely megtiltja Temunak, hogy felhasználja a Shein bizalmas információit. (CNBC)

Kiemelt videóink