Több száz Boeing 787-es repülőgép átvizsgálását rendelte el az amerikai légiközlekedési hatóság

külföld
augusztus 21., 14:42

Az amerikai légiközlekedési hatóság (FAA) elrendelte a Boeing 787 Dreamliner repülőgépek átvizsgálását, miután az egyik gépen több mint 50-en sérültek meg márciusban egy váratlan balesetben.

A baleset azután történt, hogy a Latam Airlines járatának egyik légiutas-kísérője megnyomott egy kapcsolót a repülőgép pilótaülésén, ami így megindult a vezérlőpult felé. A pilóta pedig nekinyomódott a botkormánynak, ami a gép orrát a föld felé szegezte. Ezután több utas a mennyezetnek csapódott, olyan erővel, hogy néhány tetőpanel el is törött.

A Latam Airlines Boeing 787-ese
photo_camera A Latam Airlines Boeing 787-ese Fotó: BRETT PHIBBS/AFP

Az FAA a baleset után négy további jelentést kapott hasonló problémákról. Vizsgálata során megállapította, hogy három esetben is kilazultak a pilótaülés háttámláján lévő kapcsolók.

A hatóság az ülések nem biztonságos állapota miatt elrendelte 158 amerikai és 737 külföldi repülőgép vizsgálatát. Az ellenőrzéseket a rendelkezés alapján 30 napon belül be kell fejezni. A Boeing szóvivője azt nyilatkozta, hogy a vállalat teljes mértékben támogatja a hatóság rendelkezését.

Az amerikai repülőgépgyártó cégre idén alaposan rájár a rúd. Januárban egy szinte vadonatúj 737 Max 9-esnek nem sokkal a felszállás után ablakostul kiszakadt egy oldalpanelje, csak a szerencsének volt köszönhető, hogy a balesetnek nem voltak súlyos következményei. A 737-es modelleket érintő többszörös problémák miatt, illetve a légitársaságok, a szabályozó hatóságok és a befektetők nyomására a programban további alapvető változtatásokat hajtottak végre.

Május 8-án meghibásodás miatt orrfutómű nélkül szállt le egy FedExes Boeing 767-es teherszállító az isztambuli repülőtéren, egy nappal később pedig felszállás közben zuhant le egy 737-300-as repülőgép Szenegálban.

A vállalattal kapcsolatos legfrissebb hír pedig az, hogy felfüggesztette új, 777X típusú, széles törzsű repülőgépének repülési tesztjeit, miután kiderült, hogy meghibásodott a hajtóművet a repülőgép testével összekötő egyik alkatrész. (via NBC News)