Így néz ki egy szállás, amelyen a kárpátaljai menekültek eddig meghúzhatták magukat

belföld
augusztus 22., 15:38

„Így néz ki egy szállás, amelyeken a kárpátaljai menekültek eddig meghúzhatták magukat. Tegnap egy júliusi kormányrendelet értelmében elkezdték kiüríteni ezeket a szálláshelyeket – több helyszínt már rendőri felszólításra el is kellett hagyniuk” - írja a Magyar Helsinki Bizottság egy Facebook-posztban, amelyben megosztottak a szállásról képeket.

Mint írják, a vitnyédi szálláson - egy évek óta üresen álló kollégiumi épületben - 93 kárpátaljai magyar család, köztük 42 gyerek. A rendőrök egyelőre még nem jelentek meg, hogy kilakoltassák őket. „A jövőjük ezen felül bizonytalan, és a legtöbbjüknek esélye sem lenne akár továbbköltözni, akár visszamenni az otthonukba” - írják.

A szülők, nagyszülők mind a környéken dolgoznak, beilleszkedtek a helyi közösségbe, ezért nagy törés lenne nekik, ha el kellene költözniük.

A Helsinki Bizottság szerint ezeket a – sokszor egyébként üresen álló, kihasználatlan – szálláshelyeket az uniós jogszabályok értelmében az állam kötelessége lenne biztosítani a rászoruló menekülteknek. Ezért a mostani intézkedés, amivel pár hetes határidővel utcára teszik családok tömegeit, nemcsak könyörtelen, de jogellenes is.

Augusztus 21-től érvényes az a kormányrendelet, ami alapján csak „Ukrajna katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységeit” érintő területről érkezők lesznek jogosultak lakhatási támogatásra. Emiatt itthon több ezer kárpátaljai kerülhet utcára. Az ukrajnai menekültek kiköltöztetéséről videóriportot is készítettünk.

link Forrás
Kiemelt videóink