A Meta szerint iráni hekkerek próbálták feltörni Bidenhez és Trumphoz közel álló amerikai tisztviselők fiókjait

TECH
augusztus 24., 10:00

A Facebookot, Instagramot, valamint a Threads és WhatsApp alkalmazásokat is működtető Meta bejelentette: egy iráni hekkercsoport megpróbálta feltörni egyes, Joe Biden amerikai elnökhöz, illetve Donald Trump volt elnökhöz közel álló személyek WhatsApp-fiókját. A Meta szakértői szerint a támadást mögött az APT24 iráni hackercsoport áll, amely a cég szerint politikusokat és diplomatákat célzó adathalászatot folytat az interneten.

A hekkertámadás Izraelben, Palesztinában, Iránban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban élő személyek ellen irányult. A megtámadott fiókokat nem törték fel.

A cég nem nevesítette a megcélzott személyeket, csupán annyit közölt, hogy a támadók „politikai és diplomáciai tisztviselőkre, üzletemberekre és más közszereplőkre összpontosítottak, akik közül néhányan Biden elnök és Trump volt elnök kormányához kapcsolódnak”.

A hekkerek úgy próbáltak bejutni a megcélzottak fiókjába, hogy ismert technológiai cégek választásokat támogató szervezeteként jelentkeztek be. A felhasználók azonban gyanút fogtak, és jelentették az esetet a Meta szakszolgálatának.

Korábban, szintén augusztusban az amerikai titkosszolgálatok azt állították, hogy Irán megpróbált beavatkozni az amerikai elnökválasztás előtti kampányba azáltal, hogy kiberakciókat hajtott végre a jelöltek, Donald Trump republikánus és Kamala Harris demokrata kampányközpontja ellen.

Nem ez az első eset, hogy Iránt sejtik kibertámadások elkövetése mögött. Irán azonban rendre cáfol, és azt állítja, hogy az iszlám köztársaság hatóságai nem avatkoznak be az amerikai elnökválasztásba.

Az APT42-ről úgy tartják, hogy kapcsolatban áll az iráni hadsereg egy titkosszolgálati részlegével, amely arról ismert, hogy megfigyelő szoftvert helyez el áldozatainak mobiltelefonjain. Szakértők szerint a szoftver lehetővé teszi a hívások rögzítését, szöveges üzenetek ellopását, valamint a kamerák és mikrofonok hangtalan bekapcsolását. (MTI)

Kiemelt videóink