Csak jövőre hozzák vissza a Földre a júniusban egy hétre űrbe indult két asztronautát

TUDOMÁNY
augusztus 24., 20:41

A NASA szombaton bejelentette: a két űrhajósa, akik több mint két hónapja ragadtak az űrben, 2025 februárjában tér vissza a Földre, méghozzá egy SpaceX-szel. A Boeing Starliner űrhajó, amellyel a most a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó Sunita Williams és Barry Wilmore űrhajósok mentek fel az űrbe, „személyzet nélkül” tér vissza a Földre.

Az asztronauták június 5-én szállt fel a nyolcnaposra tervezett küldetésre, de most mintegy nyolc hónapot fognak pályán tölteni, jegyzi meg a BBC.

A SpaceX következő járművének felszállását szeptember végére tervezik. A tervek szerint négy űrhajós lett volna a fedélzetén, de ehelyett kettővel utazik majd az űrállomásra. Így marad hely Wilmore-nak és Williamsnek, hogy csatlakozzanak hozzájuk a hazaúton.

A Starlinerrel az ISS felé vezető úton problémákat adódtak, többek között héliumszivárgást tapasztaltak, miáltal több hajtómű sem működött megfelelően. A Boeing és a NASA mérnökei hónapokon át próbálták megérteni a Starliner űrhajó műszaki problémáit. Teszteket végeztek és adatokat gyűjtöttek mind az űrben, mind a Földön. Reményeik szerint sikerült a problémák gyökerét meghatározni, és megtalálni a módját annak, hogy az űrhajósok biztonságban hazatérhessenek a Starlinerrel.

A Boeing és a SpaceX egyaránt milliárd dolláros szerződést kapott a NASA-tól, hogy kereskedelmi űrrepüléseket biztosítson űrhajósai számára. A Boeingé 4,2 milliárd dollár (3,18 milliárd font), míg a SpaceX, amelyet a milliárdos Elon Musk alapított, 2,6 milliárd dollárt kapott.

A SpaceX eddig kilenc legénységi repülést küldött a világűrbe a NASA megbízásából, valamint néhány kereskedelmi küldetést is teljesített, a Boeingnek azonban ez volt az első próbálkozása legénységi küldetéssel.

Kiemelt videóink