Fülöp-szigeteki repülőgépet lőttek jelzőrakétákkal egy Kína által ellenőrzött szigetről

külföld
augusztus 24., 08:51

A dél-kínai-tengeri Spratly-szigetcsoport fölött járőröző Fülöp-szigeteki repülőgépre jelzőrakétákat lőttek a kínai hadsereg által megszállt egyik szigetről. Az eset még csütörtökön történt, de csak szombaton számoltak be róla a Fülöp-szigetek kormányzati illetékesei.

link Forrás

A fülöp-szigeteki tájékoztatás szerint az állami halászati hivatal Cessna repülőgépe csütörtökön a Subi-zátony közelében repült, amikor jelzőrakétákkal kezdték lőni a kínai hadsereg által megszállt, katonai bázissá átalakított egyik szigetről. Arra nem tértek ki, hogy mennyire közelítették meg a jelzőrakéták a repülőgépet, vagy hogy a repülőgép folytatta-e az útját, hogy megfigyelje az orvvadászokat a Fülöp-szigetek nemzetközileg elismert kizárólagos gazdasági övezetében.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint augusztus 22-én „két fülöp-szigeteki katonai repülőgéppel szembeni ellenintézkedésre került sor, miután azok kínai légtérbe hatoltak.”

Kína és a Fülöp-szigetek vitában áll az energiaforrásokban és halban gazdag, stratégiai fontosságú Dél-kínai-tengerrel kapcsolatban, amelyen évente sok milliárd dollár értékű árut szállítanak. Peking a terület szinte egészét magának követeli, de a Fülöp-szigetek, akárcsak Vietnam, Malajzia és Brunei, igényt tart bizonyos területekre. Kína figyelmen kívül hagyja a hágai Állandó Választottbíróság ítéletét, amely 2016-ban Manila igényét ismerte el jogosnak. (MTI)

Kiemelt videóink