A Kreml hiába követelt hozzáférést a Párizsban őrizetbe vett Pavel Durovhoz

külföld
augusztus 25., 16:08

Moszkva jegyzékben követelt konzuli hozzáférést a Telegram közösségimédia-szolgáltató őrizetbe vett alapítójához, Pavel Durovhoz, de Párizs az üzletember francia állampolgárságát tekinti elsődlegesnek – közölte Marija Zaharova a RIA Novosztyi hírügynökséggel. „Jegyzéket küldtünk, hozzáférést követelve. De neki francia állampolgársága van, amit Franciaország elsődlegesnek tekint” – mondta az orosz külügyminisztérium szóvivője.

20 évet is kaphat

A francia média szombat este számolt be róla, hogy a francia és orosz állampolgársággal rendelkező Durovot őrizetbe vették a Le Bourget repülőtéren, ahová magángéppel érkezett Azerbajdzsánból. Az üzletember körözési listán szerepelt Franciaországban, többek között azért, mert a Telegram nem volt hajlandó együttműködni az ország hatóságaival. Párizsi sajtóértesülések szerint „az orosz Zuckerberg” terrorizmus, kábítószer-kereskedelem, csalás és pénzmosás támogatása címén emelhetnek vádat, és akár 20 év szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

A párizsi orosz nagykövetség közölte, hogy a francia hatóságok elzárkóznak az együttműködéstől, és nem adtak tájékoztatást arról, mi alapján vették őrizetbe Durovot. A diplomáciai képviselet kapcsolatban áll az üzletember jogi képviselőjével.

Pavel Durov 2012-ben Münchenben.
photo_camera Pavel Durov 2012-ben Münchenben. Fotó: Nadine Rupp/Getty Images

Medvegyev Macront fenyegeti

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Telegramon közölte, hogy Durov hibát követet el azzal, hogy Oroszországot elhagyva „világpolgárrá” akart válni, mert a nyugati országok számára ő egy kiszámíthatatlan és veszélyes orosz maradt. Azt írta, személyesen figyelmeztette az üzletembert arra, hogy minden országban komoly problémái lesznek, ha kitart az elvi álláspontja mellett, és nem fog együttműködni a bűnüldöző szervekkel súlyos bűncselekmények ügyében.

„Macron, azonnal tűnj el Franciaországból! Durov hadserege eljön érted” – figyelmeztette a francia elnököt Medvegyev.

Szólásszabadság és a többpólusú világ építése

Tatyjana Moszkalkova, az orosz elnök emberi jogi biztosa szerint a letartóztatás valódi célja a Telegram bezárása, mert ezen a platformon „meg lehet tudni az igazságot a világ aktuális eseményeiről”. Az intézkedés szerinte „tiltakozást vált ki mindazokból, akik a szólásszabadságért és a többpólusú világ építéséért küzdenek”.

„Amint a Telegram vezető pozícióba került Oroszországban, egyértelmű volt, hogy a nyugati, főként amerikai titkosszolgálatok mindent megtesznek Durov és platformja ellenőrzésére. Ismerve Durov álláspontját, azt, hogy mindenhol minimálisra csökkentse az állami ellenőrzés lehetőségét, az is világos volt, hogy konfliktusra kerülhet sor” – mondta Kirill Kabanov, az orosz elnöki emberi jogi tanács tagja a news.ru-nak.

Kabanov szerint Durov azt remélte, nem keveredik konfliktusba a Nyugattal. A Telegram ma már nemcsak szórakoztató és informatív tartalmú platform, hanem a „különleges hadművelet” résztvevőinek kommunikációs eszköze is – közölte Kabanov, aki szerint Washington ebben az ügyben saját céljaira használta fel Párizst.

A Kremlnek is vannak kifogásai

Anton Gorelkin, az orosz alsóház információpolitikai bizottságának helyettes vezetője az Interfaxnak azt mondta, az orosz hatóságoknak továbbra is vannak kifogásai a Telegrammal szemben, de annak blokkolásáról az utóbbi időben nem esett szó. Oroszországban 2018-ban történt kísérlet a Telegram elérhetetlenné tételére.

Margarita Szimonyjan, az RT állami médiavállalat főszerkesztője szerint Durov azért hagyta el Oroszországot, hogy ne kelljen együttműködnie az orosz szakszolgálatokkal, de a hasonló nyugati szervekkel ezt megtette. „Minimum szigorúan betartotta az előírást, hogy blokkolják az RT-t azokban az országokban, ahol szankciók alatt állunk. Nem segített” – írta Szimonyjan a Telegram-csatornáján. „Mi a lényege a Durov-történetnek? (…) Lecsukták, hogy elvegyék tőle a (biztonsági) kulcsokat. És oda fogja adni őket” – állítja Szimonyjan, azt javasolva, hogy mindenki törölje a Telegramról az érzékeny információkat. (MTI)

Kiemelt videóink