Donald Trump egy éve teljesen rá van csavarodva Hannibal Lecterre

rejtély
augusztus 25., 11:19

„Mit kezdjünk Trump végtelen tisztelgésével a »néhai, nagy Hannibal Lecter« előtt?” – tette fel a kérdést Bill Clinton volt amerikai elnök a Demokrata Párt konvencióján, fején találva a szöget:

Donald Trump ugyanis valamiért monomániásan emlegeti Hannibal Lectert.

Dr. Hannibal Lecter egy amerikai író, Thomas Harris kitalált alakja, az ún. Hannibal-tetralógia szereplője, aki A bárányok hallgatnak című filmben Anthony Hopkins Oscar-díjas alakításával vált világhírűvé. A kifinomult ízlésű, nagyon okos pszichiáter, aki egyben kannibál sorozatgyilkos, öt regény, öt mozifilm és egy tévésorozat főszereplője volt.

Hannibal Lecter Jonathan Demme 1991-es, A bárányok hallgatnak című filmjében.
photo_camera Hannibal Lecter Jonathan Demme 1991-es, A bárányok hallgatnak című filmjében. Fotó: Strong Heart/Demme Production/Collection Christophel

Joe Biden visszalépéséig Donald Trump kampányának fő csapásiránya az volt, hogy Biden túl öreg, a kognitív képességei teljesen leromlottak, és elvesztette a kapcsolatát a valósággal. Ez mind igaz is, csakhogy most, hogy az 59 éves alelnök, Kamala Harris lett a demokrata párti jelölt, az eredeti trumpi üzenet visszaüthet.

Trumpnak ugyanis egy éve az a mániája, hogy amikor rátér a bevándorlásra, következetesen Hannibal Lectert kezdi el emlegetni. Steven Cheung, a kampány kommunikációs igazgatója erről a Rolling Stone-nak azt mondta: „Trump elnök inspiráló és tehetséges történetmesélő, és a popkultúrára való hivatkozás az egyik oka annak, hogy sikeresen tud kapcsolatot teremtetni a közönséggel és a szavazókkal, míg Kamala annyira magával ragadó, mint egy kopott kanapé.”

Hogy milyen metamorfózison ment át – a már sok éve amúgy is teljesen kiszámíthatatlan – Trump kannibálozása, azt a lap kronológiai sorrendben vette végig. (Nem mindenhol lehet rendesen lefordítani Trump hablatyolását, a mondatfűzései többféleképpen érthetők, már ha éppen van értelmük.)

1. 2023. március – július

Trump 2023. márciusában kezdte el emlegetni A bárányok hallgatnakot a beszédeiben, elsőként a CPAC-en. Legközelebb a pennsylvaniai Erie-ben tartott gyűlésén mondta azt, hogy: „Most emberek özönlenek át a határon, betegségekkel fertőzött emberek. És mondtam, újra és újra elmondtam: emberek elmegyógyintézetekből, őrültek házából. Ez olyan, mint A bárányok hallgatnak című filmben. De ők bejönnek az országunkba.” Eddigre Trump már rengetegszer elmegyógyintézetezett, de A bárányok hallgatnak még új volt.

2. 2023. október

Amikor tavaly New Yorkban és Georgiában elkezdődött a Trump elleni bírósági eljárás, már több kommentátor is arról fantáziált, hogy Trumpot olyan üvegfalú börtöncellába zárják, mint amilyenben Hannibal Lecter lakott, vagy a karakterhez hasonlóan szájkosarat és kényszerzubbonyt adnak rá. Maga Trump viszont egészen két, október 7-én az iowai Waterloo-ban és Cedar Rapidsban tartott gyűlésig várt.

A waterloo-i rendezvényen Trump a bevándorlásról azt mondta: „Gondoljanak bele, az emberek, akik bejönnek, gondoljanak bele. Börtönökből és dutyikból jönnek.” A továbbiakban azt állította, hogy a migránsok „elmegyógyintézetekből őrültek házából érkeznek”, megjegyezve, hogy:

„Egy őrültek háza olyan, mint A bárány hallgat (sic) cucc. Ez komoly dolog. Ez Hannibal Lecter. Mennyire volt jó színész? Mennyire volt jó színész? Jól játszotta a szerepét, ugye? De az őrültek háza utcára teszi őket.”

Később, Cedar Rapidsben, miután a bevándorlókat „gonosznak” nevezte, Trump így emlékezett vissza:

„Azt mondtam, ez A bárány hallgat (sic). Tudják, mi az? Látta valaki A bárányok hallgatnakot? Hannibal Lecter, milyen nagyszerű színész volt? Tudják, miért szeretem őt? Mert azt mondta a tévében, vagy az egyik… »Szeretem Donald Trumpot. Szóval szeretem őt, szeretem őt.«”

Trump a továbbiakban azzal viccelődött, hogy még ha ő lenne is a „legrosszabb” színész, „akkor is azt mondanám, hogy nagyszerű volt számomra”.

link Forrás

Anthony Hopkins persze nem támogatta és nem is vallotta magát a volt elnök hívének. A Deadline idén júliusban megkérdezte Anthony Hopkinst, hogy mit szól hozzá, hogy Trump úgy emlegeti Hannibal Lectert, mintha élő ember lenne. „Lesokkolt és megdöbbentett, amit Trumpról mondott” – felelte a 86 éves walesi színész, aki korábban nem hallott erről.

Egyesek szerint Trump a színészt összekeverhette Jon Voighttal – egy korban hozzá közel álló, konzervatív amerikai színésszel –, aki támogatta Trump 2016-os indulását, és egy interjúban napokkal Trump győzelme után azt mondta: „Nagyon keményen dolgoztam érte. Szeretem Donald Trumpot.”

De mivel Trump a jelek szerint egyik férfi nevére sem emlékszik, még az is előfordulhat, hogy azt hitte, Hannibal Lecter maga a filmben szereplő színész, egyben a rajongója.

3. 2023. november

Októberben a bevándorló-ellenességet szítva Trump folyton Hannibal Lecterre hivatkozott, gyakran megjegyezve, hogy a kampánystábja kifejezetten arra kérte, hogy ne használja az „őrültek háza” kifejezést, mielőtt feltette volna a kérdést:

„Hallott már valaki Hannibal Lecterről?”

(Az iowai Sioux Cityben tartott gyűlésen ehhez hozzátette, hogy: „A fiatalok nem. A fiatalok nem. Nem akarnak hallani Hannibalról.”)

A novemberi houstoni gyűlésen Trump tömeges deportálást követelt, majd ismét elmondta, hogy figyelmeztették: ne használja az „őrültek háza” kifejezést. Ezután azt kérdezte:

„Hallott már valaki a csodálatos Hannibal Lecterről?”

Azzal folytatta, hogy: „Ő most azért jön be az országunkba, mert más országok kidobják az embereket az elmegyógyintézetekből és az őrültek házából.”

link Forrás

4. 2023. december – 2024. április

Az év végéig Trump arra utalgatott a híveinek, hogy szigorúbb határellenőrzés nélkül a külföldről beáramló Hannibal Lecterek beszivárognak az országba, és pusztulást hoznak az egyszerű polgárokra. Egy január 16-i New Hampshire-i nagygyűlésen már azt mondta, „nem csak Dél-Amerikában” jutottak ki veszélyes emberek az elmegyógyintézetekből. „Az egész világon bezárják őket, Afrikában, Ázsiában, Európában és a Közel-Keleten” – harsogta, miután az őrültek házáról azt mondta:

„Ez A bárányok hallgatnak. Ez Hannibal Lecter.”

A 2024-es marylandi CPAC-en a 1,5 órás beszédében azt mondta: „Van egy új kategóriánk, a migránsbűnözés. És ez súlyosabb lesz, mint az erőszakos bűncselekmények és az általunk ismert bűnözés.” Majd azzal folytatta:

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.