Nagyfater elszabadul: Donald J. Trump éppen végleg szakít a civilizált viselkedéssel

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Donald J. Trump egy hónapja úszta meg az impeachmentet. Az Amerikai Egyesült Államok milliárdos celebből lett 45. elnöke mindig is a valóságshow-antihős imidzséről, a pofátlan hazugságairól és általában is a nyílt tahóságáról volt ismert. (Csak egy példa: már 2015-ben azt mondta, hogy Hillary Clinton, amikor 2008-ban legyőzte a demokrata párti elnökjelöltségért folyó versenyben Barack Obama, meg lett faszozva.)

Donald J. Trump elnök üvöltve öleli az amerikai zászlót a CPAC-en, Marylandben 2020. február 29-én.Fotó: Tasos Katopodis/AFP

De amióta a szenátus megerősítette az elnöki pozíciójában, egyrészt olyan bosszúba kezdett, amivel már az amerikai jogállamot bontja le, másrészt pedig szintet lépett az összevissza-beszélésben és az óvodás csúfolódásban is.

TRUMP EEEEEE

Az elnök – aki magát Rockyként szeretné láttatni – már az alkotmányos vádeljárás bukása után újra elsütötte ezt a videót, majd pár napra rá megint, azzal hogy „ezt sosem lehet megunni”:

Ez a poén múlt szombaton már úgy nézett ki Trump észak-karolinai fellépésén, hogy a konzervatív, republikánus párti közönséggel teli stadion azt harsogta, hogy „Még 10 év!”, Trump pedig azt mondta, a most kétszer négy évben maximalizált elnöki ciklust 25 évre fogják növelni. (Ez valószínűtlen, ugyanis alkotmánymódosítás kellene hozzá.)

Amikor pedig Pete Buttigieg és Amy Klobuchar kilépett a demokrata párti jelöltségért folyó versenyből, Trump azt mondta, mindketten Bident támogatták. „Tudod miért? Alkut kötöttek! Tudod. Quid pro quo. Ezért. Quid quo pro. Impeach-eljék őket! Impeachelni kellene őket!” – mondta, aminek jogilag semmi értelme nincs.

Mini Mike és a többiek

A Trumphoz hasonlóan szintén New York-i multimilliárdos, Michael Bloomberg felfüggesztette a demokrata párti elnökjelöltségért folytatott kampányát, miután nagyon rossz eredményt ért el az ún. szuperkedden. A 190 centiméter magas Trump a 178 centiméter magas Bloomberget következetesen Mini Mike-nak nevezte, és 162 centisnek titulálta. Egy ilyen videót is retweetelt:

Meg egy ilyet:

Néhány napja arról standupolt, hogy Elizabeth Warren a vitában nagyon legyőzte „Mini Mike”-ot, és el is játszotta:

Trump a Twitteren azzal is szívatta, hogy egy videón lenyalta az ételt az ujjáról („Mini Mike, don’t lick your dirty fingers. Both unsanitary and dangerous to others and yourself!”), de aztán törölték a posztot. Végül ezzel reagált Bloomberg egyik videójára:

De az összes demokrata jelöltet óvodás módon csúfolja rendszeresen: Bident Sleepy Joe-nak, Elizabeth Warrent az indián öröksége miatt Pocahontasnak, Bernie Sanderst Crazy Bernie-nek, Pete Buttigieg-et pedig csak úgy hívta, hogy Bootedgeedge.

Már egy világjárvány is lehet hoax

A február végi dél-karolinai kampánybeszédén arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány „a demokraták hoaxsza”, amivel el akarják őt mozdítani a posztjáról. „Támadtak Oroszországgal. Oroszország, Oroszország, Oroszország. Nem nagyon jött be nekik. Aztán megpróbálkoztak az impeachment kamuval egy tökéletes telefonbeszélgetés kapcsán. És ez most az új kamu” – mondta, majd pár mondattal később azért hozzátette: szerencsére Amerikának a világ legjobb járványügyi szakemberei és orvosai állnak rendelkezésére. „Nagyon, nagyon komolyan kell ezt vennünk. A legrosszabbra készülünk. A modern történelem legagresszívabb akcióját hajtjuk végre, hogy a betegség terjedését megelőzzük. Készen állunk. Készen. Totálisan készen állunk” – mondta Trump.

Azt is mondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerint a koronavírus halálozási aránya 3,4 százalék, de szerinte nem ez a jó szám, ez csak a megérzése, de egy csomó beszélgetésen alapul, hogy jóval 1 százalék alatt van:

???

Trump a Twitteren köszönetet mondott az indiai miniszterelnöknek a látogatása után, majd retweetelte magát azzal, hogy: „Totally correct!”

Most úgy néz ki, hogy ennek az embernek az akkor 78 éves Joe Biden vagy a 79 éves Bernie Sanders lesz a kihívója az őszi választáson, ahol eldől, ki vezesse még 4 évig a nyugati világ vezető katonai és gazdasági hatalmát.

A sokszor rasszizmussal vádolt Trump együtt imádkozik az afro-amerikai támogatóival a Fehér Házban 2020. február 27-én.Fotó: Nicholas Kamm/AFP