Netanjahu: A Hezbollah elleni hétvégi heves támadás nem a történet vége

külföld
augusztus 26., 06:44

Izrael a hétvégén „megelőző légicsapáshullámot” hajtott végre Dél-Libanonban, hogy meghiúsítsa a Hezbollah nagyszabású rakéta- és dróntámadását. A támadásban vasárnap reggel megsemmisítették az Irán által támogatott fegyveres csoport több ezer rakétakilövőjét – közölte az izraeli hadsereg. A Hezbollah pedig azt mondta, hogy még így is 320 rakétát és drónt sikerült kilőnie Izraelre, megtorlásul egy magas rangú parancsnok meggyilkolásáért.

Vasárnap esti beszédében Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta: az izraeli légitámadások „nem a történet végét jelentik”. Azt nem részletezte, hogy milyen további lépéseket terveznek – ha egyáltalán terveznek – a heves tűzváltások után, de azt sugallta, hogy Izrael lépései arra irányulnak, hogy „megváltoztassák a helyzetet északon”.

A leirat szerint ezen a képen a Hezbollah egyik drónja robban fel, miután egy izraeli vadászgép elfogta vasárnap reggel az észak-izraeli légtérben.
photo_camera A leirat szerint ezen a képen a Hezbollah egyik drónja robban fel, miután egy izraeli vadászgép elfogta vasárnap reggel az észak-izraeli légtérben. Fotó: JALAA MAREY/AFP

Netanjahu szerint a rajtaütések „több ezer rövid hatótávolságú rakétát semmisítettek meg, amelyek mindegyikét arra tervezték, hogy megtámadják polgárainkat és erőinket Galileában”, Izrael északi részén. Azt is mondta, hogy az IDF „elfogta az összes drónt, amelyet a Hezbollah egy stratégiai célpontra indított az ország közepén”.

Netanjahu nem nevezte meg a célpontot, de a Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah úgy jellemezte azt, hogy „egy katonai hírszerző bázis 110 kilométerre izraeli területen belül”, Tel-Aviv mellett. A Guardian szerint ez nyilvánvaló utalás a Glilot katonai bázisra, amely a Moszad kémügynökségnek és a katonai hírszerző ügynökségeknek ad otthont.

Egy korábbi vasárnapi beszédében Naszrallah csekélynek nevezte az izraeli légicsapások hatását, és sikernek a Hezbollah légitámadását, amellyel egy magas rangú parancsnok múlt havi meggyilkolását kívánták megbosszulni. Azt mondta, hogy a Hezbollah Katyusa rakétáit (hivatalos közlése szerint 320 darabot) arra használta, hogy elterelje Izrael légvédelmi rendszerének, a Vaskupolának a figyelmét a tömeges dróntámadásokról. Állítása szerint a tervezett összes drónt sikeresen kilőtték és azok beléptek az izraeli légtérbe, de azt nem mondta, hogy hány érte el a tervezett célpontot. Csak annyit mondott: „ha az eredmények nem bizonyulnak elégségesnek, akkor máskor válaszolunk”.

Vasárnap este a Hamász fegyveres szárnya közölte, hogy „M90” rakétát lőtt ki Tel-Avivra válaszul a szerinte „civilek elleni izraeli mészárlásra”. Az IDF szerint a Tel-Avivtól mintegy 15 mérföldre délre fekvő Rishon LeTsiyonban megszólaltak a szirénák, de a rakéta „nyílt területen” landolt.

Egy Hamász-tisztviselő vasárnap este azt is közölte, hogy elutasítja a gázai tűzszüneti tárgyalásokon felvetett új izraeli feltételeket, ami tovább kétségessé teszi az áttörés esélyét az Egyesült Államok által támogatott legújabb erőfeszítésekben.

Miközben Netanjahu és Naszrallah nyitva hagyta a további tűzharcok lehetőségét, a Reuters két meg nem nevezett diplomatát idézett, akik szerint a két fél kapcsolatban áll egymással, és mindkettő „befejezettnek” tekinti most az összecsapásokat, egyik sem akar teljes körű háborút, írja a Guardian. A lap azt is megjegyzi: Netanjahu kormányára tartós politikai nyomás nehezedik, hogy Észak-Izraelben teremtse meg a feltételeket 80 ezer kitelepített lakos hazatéréséhez.

Kiemelt videóink