Olaf Scholz szerint fel kellene gyorsítani az illegális bevándorlók kitoloncolását Németországból

külföld
augusztus 26., 16:14

Vissza kell szorulnia a Németországba irányuló illegális migrációnak, mondta Olaf Scholz német kancellár, miután a múlt héten egy szíriai férfi, aki menekültként érkezett az országba, Solingenben embereket késelt meg az utcán.

A német rendőrség vasárnap tartóztatta le azt a férfit, akit a pénteki solingeni késes ámokfutás elkövetésével gyanúsítanak. Az elkövető három embert megölt és nyolcat megsebesített a város 650. születésnapját ünneplő fesztiválon. A merényletért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, azt közölték, hogy a "katonájuk" a muszlimokért és palesztinokért állt bosszút.

„Ez terrorizmus volt, terrorizmus mindannyiunk ellen” - mondta Scholz hétfőn Solingenben tett látogatásán.

A kancellár arról beszélt, hogy a német kormánynak „mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy azokat, akik nem tudnak és nem is kellene itt maradniuk Németországban, hazatelepítsék és kitoloncolják”, és szükség esetén felgyorsítsák a kitoloncolást. Scholz azt is ígérte, hogy „nagyon gyorsan szigorítanak” a fegyvertartási törvényeken.

Friedrich Merz konzervatív ellenzéki vezető egy nappal a támadások után a Szíriából és Afganisztánból érkező menekültek befogadásának befejezését követelte, és ellenőrzést kért Németország összes határán. Alice Weidel, a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) vezetője egy lépéssel tovább ment, és azt akarja, hogy teljes egészében vessenek véget a migrációnak. A szakértők szerint azonban az ilyen javaslatok nem megvalósíthatók, és összeegyeztethetetlenek a német és az európai uniós joggal. (BBC)

Kiemelt videóink