Pakisztánban felmentették az angliai zavargások kirobbantásával gyanúsított webfejlesztőt

bűnügy
augusztus 26., 18:22

Bizonyítékok híján felmentette egy pakisztáni bíró az angliai zavargások augusztusi kitörése ügyében hamis információk terjesztésével gyanúsított pakisztáni férfit – közölték a pakisztáni hatóságok.

A bíróság döntése kevesebb mint egy héttel azután született, hogy Farhán Aszifot, egy 32 éves webfejlesztőt őrizetbe vette a rendőrség Pandzsáb tartomány székhelyén, Lahorban. Az ügyet a kiberterrorizmus elleni nyomozóhatóságnak adták át.

A meghallgatás után a bíró elrendelte Aszif szabadon bocsátását. A férfi azzal védekezett, hogy a bejegyzése megosztása után 6 órával már törölte is a posztot, mert rájött, hogy az „nem volt helytálló”. A gyanúsított korábban azt is állította, hogy csak megosztotta a bejegyzést, amit más írt. A posztban a southporti késelő migrációs hátteréről szerepeltek hamis állítások, ami miatt tüntetések törtek ki több angliai városban.

A szövetségi nyomozók a bíróságon azt mondták, nem találtak bizonyítékokat arra, hogy Farhán Aszif szándékosan terjesztett félrevezető tartalmakat – mondta a férfi ügyvédje újságíróknak.

A rendőrség gyanúja szerint Farhán Aszif a YouTube-on és a Facebookon kezdte terjeszteni azt a téves információt, miszerint a southporti gyerekgyilkosságokat elkövető 17 éves fiatal egy nemrég Nagy-Britanniába érkezett muszlim menedékkérő volt, holott a valóságban ruandai származású, de már nagy-britanniai születésű, keresztény fiú. Az álhír hatására feldühödött tüntetők megtámadtak egy mecsetet a gyilkosság helyszínének közelében.

Füstölgő autók és rendőrsorfal Southportban július 30-án.
photo_camera Füstölgő autók és rendőrsorfal Southportban július 30-án. Fotó: ROLAND LLOYD PARRY/AFP

Bár a rendőrség hamar tisztázta az elkövető hátterével kapcsolatos álhíreket, a bevándorlók és muszlimok elleni, rasszista támadásokkal is kísért zavarások és erőszakos rendbontások a következő napokban kiterjedtek több városra. A brit hatóságok szerint szélsőjobboldali aktivisták szították a feszültséget azzal, hogy folyamatosan tovább terjesztették a téves információt, és erőszakos demonstrációkat szerveztek az interneten. (MTI)

Kiemelt videóink