Liverpooltól Belfastig erőszakba torkolltak az elmúlt napok szélsőjobboldali tüntetései az Egyesült Királyságban

külföld
augusztus 04., 08:26

Szombaton több mint 90 embert vettek őrizetbe az Egyesült Királyság különböző városaiban miután zavargásokba torkolltak a szélsőjobboldali demonstrációk. Üvegeket dobáltak, üzleteket fosztogattak, és rendőröket támadtak meg olyan helyeken, mint Hull, Liverpool, Bristol, Manchester, Stoke-on-Trent, Blackpool és Belfast. Számos más helyen is voltak demonstrációk, de azok békések maradtak.

Az erőszakos tüntetések azután kezdődtek, hogy hétfőn halálra késelt három gyereket és megsebesített kilenc másik embert egy 17 éves fiatal a Liverpoolhoz közeli Southportban. Az elkövető, Axel Rudakubana történetesen feket, szülei Ruandából származnak és már régóta Angliában éltek, amikor a fiúk megszületett. A közösségi médiában azonban elterjedt, hogy iszlamista támadásról van szó és ez feltüzelte előbb a helyi szélsőjobboldali embereket, majd országszerte tüntetéseket szerveztek. Holott Rudakubana keresztény neveltetésben részesült, motivációiról pedig nincs még hivatalos tájékoztatás, azt azonban tudni lehet, hogy az autizmusából fakadó mentális betegséggel küzdött, sokak szerint ebben nem kapott megfelelő segítséget és ez vezetett a tettéhez. A nevét is épp azért hozta nyilvánosságra a bíróság, hogy tompítsa a tüntetések hevét annak ellenére, hogy életkora miatt nem lehetett volna közzétenni a kilétét.

Szombatra Liverpoolban téglákat, üvegeket és egy fáklyát dobtak a rendőrökre, egy tisztet egy szék talált fejbe, egy másikat pedig lerúgtak a motorjáról. A városban megjelentek az antifasiszták is, akik „náci söpredék, távozzatok az utcáinkról” feliratokkal érkeztek. A rendőrök kutyákkal próbálták távoltartani egymástól a két tábort, sokszor sikertelenül.

link Forrás

Liverpoolban volt a legnagyobb zavargás, de más városokban is hasonló jelenetek zajlottak:

  • Bristolban is tüntetők és ellentüntetők szálltak szemben egymással.
  • Manchesterben a rendőrökkel csaptak össze a szélsőjobbosok.
  • Belfastban két embert vettek őrizetbe, amikor tüntetők egy mecset előtt tárgyakat dobáltak a sajtó munkatársaira, és korábban betörték egy kávézó ablakait.
  • Blackpoolban a tüntetők összecsaptak a Rebellion Fesztiválon részt vevő punkokkal.
  • Stoke-on-Trentben téglákat dobtak a rendőrökre.
Szélsőjobboldali tüntetők Belfastban.
photo_camera Szélsőjobboldali tüntetők Belfastban. Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

A miniszterelnök megígérte, hogy a kormány „teljes támogatását” megadja a rendőri erőknek az „extrémisták” ellen, akik „gyűlöletet próbálnak szítani”.

Kiemelt videóink