Neonáci csoportok, Andrew Tate és Nigel Farage fűtik a brit zavargásokat, és ehhez az X asszisztál nekik

külföld
augusztus 06., 06:06

Liverpoolban téglákkal és üvegekkel dobálták a rendőröket. Belfastban egy mecset előtt dobáltak a sajtó munkatársait és betörték egy kávézó ablakait. Blackpoolban a tüntetők összecsaptak a Rebellion Fesztiválon részt vevő punkokkal. Rotherhamben pogromhangulat alakult ki egy bevándorlók lakta szálloda körül.

Néhány hír az Egyesült Királyságból az elmúlt napokból. És ez korántsem minden. Országszerte zavargások voltak és vannak – a legfrissebb hírek szerint már 400 embert tartóztattak le ezek nyomán –, a miniszterelnök kénytelen volt összehívni egy rendkívüli biztonsági ülést, a belügyminiszter pedig indulatosan olyanokat nyilatkozik, hogy „a »huligán« zavargók számára készen állnak a börtöncellák”.

A rendőrökkel erőszakoskodó tömegek és a könnygáz látványa mellett talán kisebb jelentőségűnek tűnik, de a helyzetet jól jellemzi, hogy a Sky News amúgy fekete tudósítóját kopaszok inzultálják, miközben épp arról próbál beszámolni, hogy mi lesz a bevándorlók lakta szállodával Rotherhamben. Az egész világ értetlenül nézi:

Mi történik Angliában?

Amikor a southportiak megtudták múlt hétfőn, hogy milyen tragédia történt a városukban, másnapra virrasztást szerveztek a központba. Érthető, hogy a három halott gyerek híre, a késes támadás borzalma olyasmi, ami összefogásra, egymás támogatására hívja a közösség tagjait. Csakhogy az amúgy is traumatizált kisváros utcáit pár óra múlva több száz zavargó lepte el. Ők erőszakkal léptek fel a helyszínt biztosító maroknyi rendőrrel szemben, amikor kövekkel dobáltak egy mecsetet, végül több mint ötven rendőr megsérült, autók égtek ki és boltokba is betörtek.

Ők mind olyan közösségi médiában terjedő posztok alapján érkeztek, amelyek az elejétől fogva félretájékoztatták az olvasókat. Ezek a posztok szélsőjobboldali agitátoroktól eredtek.

Füstölgő autók és rendőrsorfal Southportban július 30-án.
photo_camera Füstölgő autók és rendőrsorfal Southportban július 30-án. Fotó: ROLAND LLOYD PARRY/AFP

Az X-en bármiféle korlátozás nélkül terjedtek a hazugságok. Volt köztük, amiben megnevezték a támadót – csakhogy hamisan, nem azt az embert jelölték meg elkövetőként, aki valójában késelt. Milliók látták azt a bejegyzést, amiben ezt írták: „Miért engedte be a kormányunk ezt a szír fickót, hogy ártatlan gyerekeket késeljen meg?” Tizenöt millióan látták azt a videót is, amiben arról beszélnek, hogy „egy dokumentálatlan migráns úgy döntött, bemegy egy Taylor Swift-táncórára és megkésel hat kislányt, tehát valaki, aki csónakkal érkezett az Egyesült Királyságba, senki sem tudja, ki ő, senki sem tudja, honnan jött.”

Pedig a támadó se nem volt szír, se nem volt dokumentálatlan, és nem is csónakkal érkezett az országba, hisz Angliában született.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.