Újra áll a bál Franciaországban, Macron nem hajlandó a győztes baloldali koalícióból kinevezni miniszterelnököt

külföld
augusztus 27., 07:15

Franciaországban újabb politikai káoszba alakult ki, miután Emmanuel Macron köztársasági elnök nem volt hajlandó miniszterelnököt kinevezni a baloldali Új Népi Front (NFP) koalícióból, ami a legtöbb mandátumot szerezte meg a múlt hónapban tartott előrehozott választásokon, írja a Guardian.

photo_camera Fotó: TERESA SUAREZ/AFP

Macron abban bizakodott, hogy tárgyalásokkal sikerül feloldani a politikai patthelyzetet, amit a választások okoztak, a francia Nemzetgyűlés ugyanis három, nagyjából egyenlő arányú tömbre oszlott, és egyiknek sincs többsége. Marine Le Pen szélsőjobbos Nemzeti Tömörülése a történelmi első forduló után nagyot bukott, 142 képviselőjük lett, Macron centrista tömbje, az Ensemble 159, az Új Népi Front 180 mandátumot szerzett.

A párt- és parlamenti vezetőkkel folytatott kétnapos tárgyalásokat követően Macron úgy döntött, hogy nem az Új Népi Front miniszterelnök-jelöltjét választja. A köztársasági elnöki hivatal hétfő este kiadott közleményében „tisztességesnek, őszintének és hasznosnak” nevezte a pénteki és a hétfői megbeszéléseket, de azt mondta, hogy nem sikerült működőképes megoldást találni. Az Új Népi Front által alakított kormány azonnali bizalmatlansági szavazást és a kormány összeomlását eredményezné, indokolta döntését Macron.

photo_camera Lucie Castets, az Új Népi Front miniszterelnök-jelöltje a Macronnal való tárgyalás után. Fotó: UMIT DONMEZ/Anadolu via AFP

„Egy ilyen kormány ellen több mint 350 fős képviselői többség lenne azonnal, ami gyakorlatilag megakadályozná, hogy működőképes legyen. Tekintettel a megkérdezett politikai vezetők által kifejtett véleményekre, országunk intézményi stabilitása miatt ezt a lehetőséget nem szabad választani” – írta Macron. „Az Ötödik Köztársaságnak ebben a példátlan időszakában, amikor a francia nép elvárásai nagyok, az államfő felszólít minden politikai vezetőt, hogy a felelősségvállalás szellemének demonstrálásával felnőjön a feladathoz. Az én felelősségem az, hogy az országot ne akadályozzam és ne gyengítsem meg”.

Macron bejelentette, hogy kedden újabb konzultációs kör kezdődik a pártvezetőkkel és veterán politikusokkal.

A bejelentésre reagálva a baloldali koalíció azt mondta, hogy nem vesz részt további tárgyalásokon, hacsak nem a kormányalakításukról van szó. Mivel ők szerezték meg a legtöbb mandátumot az 577 fős parlamentben, szerintük az új miniszterelnököt az ő koalíciójukból kell választani, minden más esetben ellenkezni fognak. Az Új Népi Front Lucie Castets közgazdászt, a párizsi városháza pénzügyi igazgatóját állította jelöltjének.

Kiemelt videóink