Zuckerberg megbánta, hogy a Fehér Ház nyomására cenzúráztak tartalmakat a Facebookon

külföld
augusztus 27., 09:10

Sajnálja, hogy a Meta engedett a Biden-kormányzat nyomásának, és hogy emiatt cenzúráztak bizonyos a tartalmakat, írta levelében Mark Zuckerberg Facebook-alapító, amit az amerikai képviselőház igazságügyi bizottságának címzett. Zuckerberg a jövőben szeretne semleges maradni, a hasonló kísérletek ellen pedig erősebben lépne fel.

photo_camera Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

„Szerintem nem volt helyes a kormány nyomásgyakorlása, és sajnálom, hogy nem voltunk nyíltabbak ezzel kapcsolatban” – írta Zuckerberg. „Határozottan úgy érzem, hogy nem szabad kompromisszumot kötnünk a tartalmi normáinkkal kapcsolatban egyetlen kormányzat nyomására sem. Ha valami hasonló ismét megtörténik, készek vagyunk fellépni ellene”.

A Politico szerint Zuckerberg részletezte, hogy magas rangú kormányzati tisztviselők cenzúráztak koronavírusról szóló humoros és szatirikus bejegyzéseket. A Meta-főnök sajnálja azt is, hogy lényegében teljesen elrejtették a New York Post Hunter Bidenről szóló, a 2020-as választások előtt megjelenő tudósításával kapcsolatos tartalmakat. Az FBI ezeket orosz dezinformációs műveletnek minősítette. „Azóta világossá vált, hogy a tudósítás nem orosz dezinformáció volt, és utólag visszatekintve nem kellett volna lefokoznunk a sztorit” – írta.

A bizottság republikánus tagjai, élükön Jim Jordan ohiói képviselővel, az X-en közzétett hosszú posztokban írtak a levélről, „a szólásszabadság nagy győzelmének” nevezve azt.

A Fehér Ház közleményt adott ki, amelyben megvédte a kormányzat koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tájékoztatását. „Ez a kormányzat felelős intézkedéseket szorgalmazott a közegészség és a közbiztonság védelme érdekében. Álláspontunk egyértelmű és következetes volt: úgy véljük, hogy a technológiai vállalatoknak és más magánszereplőknek figyelembe kell venniük a tetteik amerikai népre gyakorolt hatását.”

Kiemelt videóink