Az FBI kezdeményezésére korlátozta a Facebook a Hunter Biden laptopjáról szóló cikk elérhetőségét a 2020-as amerikai elnökválasztás előtt

külföld
2022 augusztus 26., 19:47

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) figyelmeztetésével magyarázta Mark Zuckerberg a Facebook döntését, hogy közvetlenül a 2020-as elnökválasztás előtt korlátozta a Hunter Biden – Joe Biden akkori elnökjelölt fia – számítógépén lévő kompromittáló adatokra vonatkozó cikk elérhetőségét.

A Facebook elnök-vezérigazgatója Joe Rogan podcastjében (The Joe Rogan Experience) azt mondta, „cégének munkatársait az FBI azzal kereste meg, hogy már a 2016-os elnökválasztás idején is rengeteg orosz befolyásoló propaganda jelent meg, és 2020-ban is valami hasonlóra lehetett számítani”. Zuckerberg szerint az FBI arra kérte őket, hogy legyenek éberek.

A műsorban Zuckerberg azt mondta, az FBI-t nagy tekintélyű rendvédelmi szervnek tartja, legitim intézménynek, és, „ha ők keresnek meg azzal, hogy legyünk nagyon résen, akkor én azt komolyan veszem”.

photo_camera Illusztráció: Josh Edelson/AFP

A Meta, a Facebook anyavállalata is kiadott egy közleményt az interjút követően. Azt írták, hogy annak idején komolyan vették az FBI figyelmeztetését a lehetséges külföldi befolyásolási kísérletről, de nem blokkolták teljes egészében a Hunter Biden ügyéről szóló New York Post-cikket. Csak „átmenetileg korlátozták annak hozzáférhetőségét”, amíg a tényellenőreik felülvizsgálták a tartalmat.

A New York Post 2020 októberének közepén hozta nyilvánosságra, hogy az akkor még elnökjelölt – és korábbi alelnök – Joe Biden fiának elhagyott laptopja gyorsítótárában kompromittáló levelezés nyomait találták, ami többek között az ukrajnai üzleti kapcsolataira is rávilágított.

A New York Post által közölt információ valóságtartalmát később megerősítette a The New York Times, a The Washington Post és a Politico is, igaz, kezdetben nem foglalkoztak az értesüléssel. Hunter Biden ellen adócsalás gyanúja miatt nyomoznak. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.