A spanyol titkosszolgálat figyelmeztetett a magyar vevőjelölt orosz kapcsolataira

gazdaság
augusztus 28., 10:22

A spanyol kormány nemzetbiztonsági kockázatok miatt megvétózta, hogy magyar kézbe kerüljön a Talgo vonatgyártó, írtuk kedden spanyol lapinformációkra hivatkozva. A hír nem volt különösebbe mellbevágó, a madridi kormány ugyanis soha nem rejtette véka alá aggályait az Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló üzletemberek és a magyar állam által a Corvinus befektetési alapon keresztül vezetett ajánlattal kapcsolatban.

Az El País most azt írja, hogy a spanyol Nemzeti Hírszerző Központ (CNI) 18 hónapja elemzi a magyar vevőjelöltet, vagyis a vizsgálatot már jóval a magyar vételi ajánlat márciusi benyújtása előtt megkezdték. Különösen problémásnak találták az ajánlattevő Ganz-Mavag konzorcium és az orosz Transmashholding közötti kapcsolatokat.

nagyon úgy néz ki, hogy magyar politikusok nem fognak Talgóval fotózkodni
photo_camera nagyon úgy néz ki, hogy magyar politikusok nem fognak Talgóval fotózkodni Fotó: BRITTA PEDERSEN/dpa Picture-Alliance via AFP

A spanyol kormány az év végéig hatályos, a külföldi befektetésekről szóló, július 4-i 571/2023-as királyi rendelet által szabályozott védőpajzsnak köszönhetően megvétózhat bármilyen külföldi felvásárlási ajánlatot. Ezt a védőpajzsot azért hozták létre, hogy megakadályozzák, hogy a külföldi tőke a világjárvány és az ukrajnai orosz invázió hatásai miatt meggyengült vállalatokhoz közeledjen.

Óscar Puente spanyol közlekedési miniszter már márciusban előrevetítette, hogy a kormány mindent megtesz a művelet leállítása érdekében, mivel féltek a magyar cég esetleges kapcsolataitól Putyin Oroszországával és a szélsőjobboldallal.

A Talgo stratégiai jellegét és kritikus technológiáját többek között az adja, hogy mozgatható nyomtávú tengellyel tudnak vonatokat gyártani, ami lehetővé teszi, hogy a nagysebességű vonatok különböző nyomtávokon közlekedjenek és átlépjék az országok közötti határokat.

Kiemelt videóink