Külügy: Valóban a moszkvai irodán dolgozott az Amerikában letartóztatott csempész anyja, de tavaly megszüntették az egészet

bűnügy
augusztus 28., 13:33

Válaszolt a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtó főosztálya azokra a kérdésekre, amelyeket cikkünk megjelenése előtt küldtünk azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség irodavezetője és az orosz belügy hivatalos beszállítója volt az Amerikában csempészésért letartóztatott férfi anyja.

Azt írják, „Ficzere Margarita nem töltött be pozíciót magyar állami cégben. A Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partner irodájának volt az alkalmazottja, amely egy orosz cég volt, feladata pedig a magyar vállalatok termékeinek és szolgáltatásainak népszerűsítése Oroszországban és a kaukázusi régióban. A partneriroda 2023. márciusában megszüntetésre került, Ficzere Margarita nem áll szerződéses jogviszonyban a Külügyminisztériummal.”

Ezzel tehát megerősítik, hogy Horváth Ficzere Margarita a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partner irodáján dolgozott.

A cikkünkben idézett forrásokból az is kiderül, hogy a cég irodavezetője volt. Ezt az irodát 2019-ben nyitotta az állami tulajdonú és a KKM által felügyelt HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, átadóján Horváth Ficzere Margarita mellett Szijjártó Péter külügyminiszter vágta át a szalagot. Mint a mostani válaszból kiderül, a moszkvai partneriroda működtetését nem a HEPA végezte, hanem egy Oroszországban létrehozott cég, amelynek alkalmazottja volt Horváth Ficzere.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) moszkvai képviseletének megnyitóján 2019. december 13-án. Mellette Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója és Horváth Margarita, a képviseleti iroda vezetõje.
photo_camera A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) moszkvai képviseletének megnyitóján 2019. december 13-án. Mellette Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója és Horváth Margarita, a képviseleti iroda vezetõje. Fotó: KKM/Borsos Mátyás/MTI/MTVA

Ez már csak azért sem volt egyértelmű, mert a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség honlapján, ahol a partner irodákról írnak, így fogalmaznak: „A HEPA jelenleg 4 külföldi regionális partnerirodát működtet, melyeknek elsődleges feladata, hogy feltérképezzék a helyi piac igényeit, az abban rejlő lehetőségeket, továbbá promóciós tevékenységet folytassanak, ismertséget szerezve a magyar exportképes kínálat számára.”

Ahogy azt megírtuk, kedden egy amerikai ügyészségi közleményből derült ki, hogy letartóztattak egy Horváth Bence nevű 46 éves férfit San Franciscóban, a vádak alapján azért, mert „másokkal együtt összeesküdött amerikai eredetű rádiókommunikációs technológia illegális, engedély nélküli exportálására orosz kormányzati végfelhasználók számára”. Feltártuk azt is, hogy ennek a Horváth Bencének az édesanyja Horváth Ficzere Margarita, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partnerirodájának vezetője. Kiderült, hogy Budaphone nevű vállalkozása az orosz belügy hivatalos beszállítója volt a 2000-es években és éppen Motorola eszközöket exportált. A fiút azért kapták el San Franciscoban, mert katonai minőségű Motorola rádiókat akart Dubajon keresztül Oroszországba csempészni a szankciókat kikerülve.

Azt is megkérdeztük a KKM-től, hogy történt-e a letartóztatással kapcsolatban kapcsolatfelvétel a magyar Külügyminisztériummal akár Horváth Bence, akár az amerikai diplomácia részéről. Ennek kapcsán ezt válaszolták: „Az államügyészi hivatal tájékoztatta a területileg illetékes magyar konzulátust, azonban a fogvatartott személy nem igényelt magyar konzuli védelmet.”

Kiemelt videóink