„Mészáros Csaba kirúgása a korlátolt gondolkodás és a szűk látókör Holdról is látható bizonyítéka”

oktatás
augusztus 28., 20:43

„Mi nem akarunk a jogtalan azonnali felmentések országában élni, és nem akarjuk elfogadni, hogy a Madách se lehessen Madách többé. Ezért vagyunk most itt, kiállunk Mészáros Csaba igazgató mellett, a volt és jelenlegi madáchos diákok és szüleik nevében” - hangzott el este a budapesti Madách Imre Gimnázium előtt, ahol a szerdán kirúgott Mészáros Csaba igazgatóért tüntettek több százan, a Barcsay utca gimnázium előtti része szinte teljesen megtelt.

photo_camera A tömeg a Madách Imre Gimnázium előtt.
Fotó: Kristóf Balázs/444

A történelmet és földrajzot tanító Mészáros 2000 óta vezette az intézményt, és 1993 óta dolgozik az iskolában. A Belügyminisztérium a kirúgást azzal indokolta, hogy a gimnázium vezetősége bejelentette: az új tanévben nem veszik el a diákok mobiltelefonjait és más digitális eszközeit a tanítás előtt, hiába született egy ezt szabályozó rendelet. Mint írták „iskolánk pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás. Bármelyik órán sor kerülhet az eszközök alkalmazására, így életszerűtlen lenne az állandó beadás-kivétel.”

Összesen hatan mondtak beszédet, volt és jelenlegi tanulók és szülők szólaltak fel. A legerősebb beszéd Madarász Éva színészé, volt madáchos szülőé volt, aki Bodor Johanna koreográfus szövegét olvasta fel, kiegészítve a saját gondolataival. „Mészáros Csaba kirúgása a korlátolt gondolkodás és a szűk látókör Holdról is látható bizonyítéka. Az iskola tisztességes volt és őszinte. Szóltak előre, és magyarázatot adtak arra, miért és hogyan kezelik ők ezt a kérdést? Erre mi a válasz? Nem a szabály árnyalása történik meg, nem arra kíváncsi a szabályozó, hogy a tanárok milyen módszerrel tudják a diákokat megtanítani a 21. század kommunikációs eszközeinek ésszerű használatára.

photo_camera Tüntetők üzentek a kirúgott igazgatónak. Fotó: Kristóf Balázs/444

Nem! Mert nekik nem ez a lényeg. Fontosabb, hogy megalázó, tiszteletlen, durva, megleckéztető, kiskorúsító büntetés legyen a reakció, hiszen a hatalmi hiúság a lényeg” - mondta Madarász heves tapsvihar kíséretében, beszéde jobban aktivizálta a tömeget, mint a korábbiak.

Madarász arról beszélt, hogy az igazgató kirúgása erős öngól a hatalom képviselőinek. „Mert ezzel kiderül, hogy egy rangos gimnázium diákjai sem számítanak, ahol semmilyen oktatási intézmény diákjai nem számítanak ma Magyarországon 2024-ben! (...) Nem számít, hogy mi mit érzünk, vagy gondolunk szülőként, pedagógusként vagy állampolgárként. Ráadásul a döntést meghozó grémium vagy személy ezzel a döntéssel azt tanítja, hogy az őszinteség és az egyenesség semmit nem ér. És így kiderül ismét, nem számít sem gyerek, sem diák, sem beteg, sem egészséges, sem katona, sem civil, sem fiatal, sem idős, sem tudós, sem tanár, sem munkás, sem művész, semmi és senki” - mondta, hozzátéve, hogy ha számítana, akkor nem hoznának ilyen „katasztrofális, megalázó és ártó döntéseket”.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

Madarász szerint a gimnázium, és az igazgató sem ezt érdemli. „Nem lehet szellemiségét egyetlen határozattal sárba tiporni! A Madách mindig is a szabad gondolkodás fellegvára volt. Nem engedhetjük, hogy ez ne legyen így többé. Nem engedhetjük, hogy ezt az intézményt is beszántsa a hatalom!” - zárta.

A tüntetés végén a jelenlévők a kirúgott igazgatónak szóló üzeneteket tűztek ki az ajtóra. Hétfőn a Belügyminisztérium előtt lesz demonstráció, elvileg 18 órától.

Kiemelt videóink