Szabadlábra helyezték Pavel Durovot

INTERNET
augusztus 28., 17:47

Szabadlábra helyezték Pavel Durovot, a Telegram Franciaországban őrizetbe vett orosz-francia alapítóját és vezérigazgatóját, akit négy napon át hallgattak ki azzal kapcsolatban, hogy az üzenetküldő alkalmazást a gyanú szerint illegális tevékenységekre használják – közölte a párizsi ügyészség.

A francia média szombat este számolt be arról, hogy a francia és orosz állampolgársággal is rendelkező Durovot őrizetbe vették a Le Bourget repülőtéren, ahová magángéppel érkezett Azerbajdzsánból. Az üzletember körözési listán szerepelt Franciaországban, többek között azért, mert a Telegram nem akart együttműködni az ország hatóságaival.

Pavel Durov 2012-ben Münchenben.
photo_camera Pavel Durov 2012-ben Münchenben. Fotó: Nadine Rupp/Getty Images

„A vizsgálóbíró megszüntette Pavel Durov rendőrségi őrizetét és elrendelte bíróság elé állítását első meghallgatásra és lehetséges vádemelésre” – közölte a párizsi ügyészség.

A Durov elleni vádak között szerepel többek között az, hogy az üzenetküldő alkalmazását gyerekpornó-terjesztésre, kábítószer-kereskedelemre, csalásra és szervezett bűnözők üzelmeinek bűnpártolására használják.

Durov őrizetbe vétele felháborította a Kremlt, egyes kormánytisztviselők politikai indíttatású eljárásról és a Nyugat szólásszabadsággal kapcsolatos kettős mércéiről beszéltek. Emmanuel Macron francia elnök azt írta, Durov őrizetbe vétele nem politikai döntés, hanem független vizsgálat következménye. (MTI)

Kiemelt videóink