A gazdag fehér jachtozókat előbb kimentik, mint a nem gazdag nem fehéreket, figyelmeztet a menekültmentő szervezet

külföld
augusztus 29., 11:27

Nem azzal van baj, hogy megmentjük a jachtozó gazdagokat, hanem azzal, hogy a mentési stratégiát következetlenül alkalmazzuk, ha rászoruló menekültekről van szó, állítja Luca Casarini, a Mediterranea Saving Humans nevű szervezet egyik alapítója.

A múlt héten Szicília partjainál elsüllyedt luxusjacht kapcsán a Földközi-tengeren működő menekültmentő szervezetek kettős mércére figyelmeztettek, írja a Guardian.

A Bayesian luxusjacht a hatóságok riasztása után perceken belül segítséget kapott, ehhez képest napokkal később, a Földközi-tenger közepén 43 embert szállító csónakkal kapcsolatos segélyhívásokat figyelmen kívül hagyták, közölte a Sea-Watch német civil szervezet.

photo_camera Az olasz hatóságok a Bayesian utolsó eltűnt utasát keresik Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

„Számunkra minden egyes haláleset a Földközi-tengeren túl sok, függetlenül attól, hogy honnan jönne, vagy mennyi pénzt keresnek” – fogalmazott a Sea-Eye, amely sajnálatát fejezte ki a Bayesian-baleset hét áldozata miatt.

A szervezet szerint az EU-ban kettős mércét alkalmaznak. Míg a jacht fehér és gazdag emberekkel a fedélzetén 20 percen belül segítséget kapott, addig a csónak 43 nem fehér és nem gazdag emberrel 24 órán át ignorálva volt, végül egy menekültmentő szervezet sietett a segítségére.

Kiemelt videóink