Mészáros Lőrincné Várkonyi Andrea: a legnagyobb szabadságot a tanulás adja

ÉLET
augusztus 29., 15:04

„A legnagyobb szabadságot a tanulás adja” - mondta a megjelent, szegény sorsú diákoknak Várkonyi Andrea, a Mészáros Alapítvány kuratóriumának elnöke csütörtökön Balatonalmádiban, a szervezet nyolcadik alkalommal megtartott konferenciáján.

photo_camera M-né Várkonyi Andrea Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Férje, Mészáros Lőrinc, saját közleménye szerint arról számolt be, hogy

”A 2023/24-es tanévben 183 tanuló kapott ösztöndíjat, összesen 203.275.000 Ft értékben, az alapítvány megalakulása óta pedig összesen 870.425.000 forintnyi támogatást adtunk.”

Ez a 870 milliós össztámogatás az eseményről szóló MTI-hírben 7 milliárddá alakult át, vagyis a kormányzati hírügynökség majdnem megtízszerezte a Mészáros által mondott összeget.

photo_camera Mészáros Lőrinc Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Várkonyi Andrea köszöntőjében kiemelte, hogy nem szokott olyan feladatokat elvállalni, amelyekkel nem tud azonosulni, kizárólag olyan dolgokban vesz részt, amelyekhez tud kötődni.

Mint mondta, maga is oktatott a szegedi egyetemen, de még fontosabbnak tartja azt, hogy az egész életét végigtanulta. Három egyetemi diplomát szerzett - egészségügyi közgazdász, orvos, pszichológus -, három nyelvvizsgát tett, és a mai napig mindig tanul valamit. Ennek az az oka, hogy élete során rájött - és ezt próbálja 17 éves lányának is átadni -, hogy a legnagyobb szabadságot a tanulás adja. A tanulással érhetik el a fiatalok, hogy a későbbiekben csak olyan dolgokat csináljanak, amelyeket szeretnek, és annál boldogabb érzés nincs, mint ha valaki abban dolgozik, amit szeret - foglalta össze.

A támogatott diákok a beszédek után mindféle előadásokat is meghallgathatnak, a témák között van például a

„hiteles média megismerése”

is. Az előadók között olyan nagyágyúk vannak, mint Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Kutnyánszky Zsolt, védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkár vagy Nógrádi György „biztonságpolitikai szakértő”.

Mészáros alapítványa tanulmányi eredmény alapján ad ösztöndíjat a rászulóknak. Az idei évtől 4,5-ös átlag felett 175000 forintot, a 4 és 4,5-ös átlag között 150000-et, 4-es átlagig pedig 125000-et.

(via MTI, Mészáros csoport közleménye)

Kiemelt videóink