Nem jelöl főpolgármester-helyettest a DK a fővárosban

POLITIKA
augusztus 30., 12:43

Jövő hétfőn tárgyal Karácsony Gergely főpolgármesterrel a DK fővárosi frakcióvezetője, Szaniszló Sándor pedig már most vázolta, hogy milyen célok mentén képzeli el pártja a fővárosi együttműködést.

Szaniszló közölte: a DK nem kíván főpolgármester-helyettest jelölni.

A kissé misztikus hangvételűre sikeredett sajtótájékoztatón Szaniszló azt is mondta, nem pozíciókért mennek, abból nem kérnek semmilyet, hanem azért, hogy megerősítsék,

azt a Budapest programot támogatjuk, amit a DK Árnyékkormánya kidolgozott, amit a főpolgármester úrral megvitattunk, amelynek ismeretében ő elvállalta közös listánk vezetését.

Hozzátette azt is, hogy minden jó ügyet támogatnak, ezeket a jó ügyeket pedig összefoglalták a programjukban.

Végezetül úgy fogalmazott:

„Akkor miért megyünk? Azért, hogy ezt elmondjuk. Azért választottak meg bennünket, hogy szolgáljuk a várost. Nem azért, hogy mi kérjünk tőle, nem azért, hogy zsaroljuk a megválasztott vezetést.”

Érdekesség, hogy néhány nappal ezelőtt Barkóczi Balázs, a DK elnökségi tagja a választások előtt kötött DK-MSZP-Párbeszéd megállapodásról azt írta: ők azt úgy kötötték meg, hogy „ez a szövetség nem csak a választásokra szól, hanem közösen akarjuk kormányozni Budapestet, és közös miniszterelnök-jelöltet fogunk állítani 2026-ban.

Ezután pedig úgy fogalmazott:

A választások óta eltelt időszak persze ezt a forgatókönyvet is felülírta. A Párbeszéd társelnökének Gyurcsány-ellenes kirohanásai, valamint az a tény, hogy június 9-ét követően az újraválasztott főpolgármester egyszer sem kereste (sem formális, sem informális módon) a DK vezetését és fővárosi képviselőit, számunkra egyértelműen azt mutatják, hogy a Párbeszéd elhagyta ezt a megállapodást.

A szövetség meglétéről vagy nemlétéről kérdezték a csütörtök esti Egyenes Beszédben Karácsony Gergelyt is, aki kifejtette: szerinte június 9-én a választópolgárok erre a politikai forgatókönyvre nem rezonáltak, felülírták ezt az elképzelést.

photo_camera Karácsony Gergely és Szaniszló Sándor átsétál az út túloldalára 2024. május 18-án.
Fotó: Szaniszló SÁndor/Facebook

Viszont azt is hozzátette, hogy azokkal a képviselőkkel, akikkel ebben a szövetségben indult, és bejutottak a közgyűlésbe, baráti és szövetségesi viszonyban áll. „Ezek kiváló emberek, ismerem őket jól” – mondta a főpolgármester.

Arról viszont, hogy miről és hogyan fog tárgyalni hétfőn a DK-val, nem akart részleteket elárulni, ám azt cáfolta, hogy a választások óta nem beszélt volna velük. Elmondása szerint valójában folyamatos kapcsolatban áll a DK-val, rendszeres megbeszéléseket folytat a párt képviselőivel.

Az előző ciklusban a DK előbb Gy. Németh Erzsébetet küldte főpolgármester-helyettesnek, majd miután ő mandátumhoz jutott az országgyűlési választáson, Bősz Anettet ültették a helyére.

Kiemelt videóink