Zelenszkij kirúgta a légierő parancsnokát, miután az első bevetésen elvesztettek egy F-16-ost

háború
augusztus 30., 20:33

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök menesztette az Ukrán Fegyveres Erők légierejének parancsnokát, Mikola Olescsukot - derül ki az elnöki hivatal honlapján megjelent rendeletből. A helyére átmenetileg Anatolij Krivonozska altábornagyot nevezték ki. Az ukrán elnök a váltást nem indokolta, csak annyit mondott, hogy parancsnoki szinten is meg kell erősödniük, vigyázni kell az emberekre és a katonákra.

Nem sokkal Olescsuk kirúgása előtt derült ki, hogy hétfőn, a legnagyobb orosz légitámadás idején lezuhant egy alig néhány hete megkapott amerikai F-16-os vadászgép Ukrajnában. Az Egyesült Államok augusztus elején első körben tíz F-16-ost adott át Ukrajnának, a gépekre már hónapok óta folyt a kiválasztott ukrán pilóták kiképzése. Közülük a legismertebb az a Moonfish néven ismert Olekszij Mesz volt, aki most lezuhant. A zuhanás körülményeit amerikai szakértők bevonásával vizsgálják.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözli az első Ukrajnába érkező F-16-osokat
photo_camera Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözli az első Ukrajnába érkező F-16-osokat Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Pénteken az orosz erők újabb csapást mértek irányított légibombákkal a kelet-ukrajnai Harkivra. Az eddigi adatok szerint hatan haltak meg - köztük egy 14 éves lány - és több mint negyvenen sérültek meg. Találat ért egy 12 szintes lakóépületet, amelyben tűz ütött ki és a környező autók is kigyulladtak. A kormányzó tájékoztatása szerint öt helyen történt becsapódás a városban. Hajnalban az orosz erők 18 Sahid drónnal és egy Iszkander-M rakétával támadták meg Ukrajnát, a légvédelem 12 drónt lőtt le. (Meduza/MTI)

Kiemelt videóink