Elon Musk figyelmen kívül hagyott egy bírósági végzést, erre Brazília azonnali hatállyal felfüggesztette az X-et

külföld
augusztus 31., 09:16

Brazília távközlési hatósága pénteken közölte, átmenetileg felfüggeszti az országban a hozzáférést az X közösségi hálózathoz, miután Elon Musk platformja nem tartott be egy a legfelsőbb bíróság által megszabott határidőt – írja a BBC.

Elon Musk és az X (korábbi nevén Twitter) logójával
photo_camera Elon Musk az X (korábbi nevén Twitter) logójával Fotó: ALAIN JOCARD/AFP

Alexandre de Moraes bíró – aki április óta vitában áll az X tulajdonosával, Elon Muskkal – elrendelte az X működésének „azonnali és teljes felfüggesztését” az országban, „amíg nem tesznek eleget minden bírósági végzésnek, nem fizetik ki a kiszabott bírságokat, és nem nevezik ki a vállalat új jogi képviselőjét az országban”. Ezután 24 órát adott a brazil Nemzeti Távközlési Ügynökségnek a határozat végrehajtására. Az értesítést követően az ügynökségnek továbbítania kell a végzést a több mint 20 000 széles sávú internetszolgáltatónak az országban, amelyek mindegyike köteles blokkolni az X-et.

A Globonews tévécsatornának adott interjújában az ügynökség elnöke, Carlos Manuel Baigorri elmondta, a végzést már továbbították az internetszolgáltatóknak.
„Mivel több mint 20 000 vállalatról van szó, mindegyiknek megvan a maga végrehajtási ideje, de arra számítunk, hogy valószínűleg a hétvégén az összes képes lesz végrehajtani a blokkolást” – mondta.

A határozat emellett bírságot szab ki azokra a magánszemélyekre és cégekre, akik VPN-en keresztül megpróbálják továbbra is használni az X-et. Musk pénteken az X-en közzétett bejegyzéssel reagált a döntésre, miszerint Brazília „bezárja az igazság első számú forrását”, és „elnyomó rezsimje” „annyira fél attól, hogy az emberek megtudják az igazságot, hogy csődbe visz mindenkit, aki megpróbálja átadni azt”.

A vita áprilisban kezdődött, amikor Moraes több tucat X-fiók felfüggesztését rendelte el dezinformáció terjesztése miatt. Ezt Musk cenzúraként ítélte el. Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök péntek reggel egy rádióinterjúban azt mondta a történtekről, hogy „csak azért, mert a fickónak sok pénze van, még nem jelenti azt, hogy tiszteletlenül bánhat veled... Mit képzel magáról?”

Moraes 24 órát adott a vállalatnak, hogy új jogi képviselőt nevezzen ki Brazíliában – ami az országban működő külföldi vállalatok számára követelmény – „a közösségi hálózat tevékenységének azonnali felfüggesztése mellett”. A felszólítás be nem tartását bejelentő bejegyzésben az X azt írta, nem fog eleget tenni a cenzúrázásra vonatkozó törvénytelen utasításoknak.

Nem az X az első közösségi médiavállalat, ami a brazil hatóságok nyomása alá került. Tavaly a Telegramot tiltották be ideiglenesen, mivel volt hajlandó blokkolni egyes profilokat. A Meta üzenetküldő szolgáltatását, a Whatsappot 2015-ben és 2016-ban tiltották be ideiglenesen, mert nem tett eleget a felhasználói adatokra vonatkozó rendőrségi kéréseknek.

Kiemelt videóink