Háromszor is nekiütközött a kínai parti őrség hajója a Fülöp-szigeteki hadihajónak

külföld
augusztus 31., 16:11

Újabb hajóütközés történt szombaton reggel a Dél-kínai-tengeren a Fülöp-szigetek és Kína elmérgesedő területi vitája közepette.

Az incidens a Fülöp-szigeteki parti őrség közlése szerint a Spratly-szigetcsoporthoz tartozó Sabina-zátonynál történt.

„A kínai parti őrség veszélyes manővereket hajtott végre annak ellenére, hogy nem provokálták" - mondta a Fülöp-szigeteki parti őrség egyik szóvivője. Beszámolója szerint egy kínai hajó háromszor is nekiütközött a Fülöp-szigeteki Teresa Magbanua nevű hajónak, komoly károkat okozva.

A Fülöp-szigetekiek által bemutatott videó:

link Forrás

Kína természetesen ezt nem ismeri el, szerintük a felelősség teljességgel a Fülöp-szigeteket terheli. A Teresa Magbanuát szakszerűtlenül irányították, és "veszélyes módon" ütközött a kínai hajóval - közölte a kínai parti őrség.

Alig két hete Kínai és Fülöp-szigeteki parti őrhajók ütköztek össze ezeken a vitatott vizeken.

Kína és a Fülöp-szigetek vitában áll az energiaforrásokban és halban gazdag, stratégiai fontosságú Dél-kínai-tengerrel kapcsolatban, amelyen évente sok milliárd dollár értékű árut szállítanak. Kína szinte az egész területet magának követeli, de a Fülöp-szigetek - akárcsak Vietnam, Malajzia és Brunei - is igényt tart bizonyos területrészekre. Kína figyelmen kívül hagyja a hágai Állandó Választottbíróság ítéletét, amely 2016-ban Manila igényét ismerte el jogosnak.

Kiemelt videóink