Közös rajtaütést indított az USA és Irak az Iszlám Állam sivatagi bázisa ellen, több amerikai katona megsebesült

külföld
augusztus 31., 09:40

Közös rajtaütést indított az Egyesült Államok hadserege és Irak az Iszlám Állam fegyveresei ellen a nyugat-iraki el-Anbár tartományban, amiben az ISIS legalább 15 fegyverese meghalt, hét amerikai katona pedig megsebesült – írja a Guardian.

A szír kormányerők lövik Deir az-Zort 2017. november 2-án. Másnap reggel bejelentették a 2014-ben az ISIS kezére került város felszabadítását.
photo_camera Szír kormányerők lövik Deir az-Zort 2017. november 2-án. Másnap reggel bejelentették a 2014-ben az ISIS kezére került város felszabadítását Fotó: STRINGER/AFP

„A művelet az ISIS vezetőit vette célba, hogy megzavarja és csökkentse a terrorszervezet képességét az iraki civilek, valamint az amerikai állampolgárok, szövetségesek és partnerek elleni támadások szervezésére és végrehajtására a régióban és azon túl” – közölte a helyi központi parancsnokság.

Az iraki hadsereg közleménye szerint a rajtaütésben megölték a terrorszervezet több kulcsfontosságú vezetőjét, továbbá „minden rejtekhelyet, fegyvert és logisztikai eszközt, valamint az öngyilkos merényletekhez készített robbanóövet megsemmisítettek, dokumentumokat, személyazonosító okmányokat és kommunikációs eszközöket foglaltak le”. Elmondták, „nincs jele civil áldozatoknak”.

Egy amerikai védelmi tisztviselő, aki névtelenséget kérve beszélt a művelet részleteiről, azt mondta, hogy bár az Egyesült Államok néhány katonája megsebesült, „a személyzet minden tagja stabil állapotban van”.

Az Egyesült Államok vezetésével több mint 80 országból álló koalíció alakult az Iszlám Állam elleni harcra, ami 2017-ben Irakban, 2019-ben Szíriában veszítette el hatalmát. A harcosok továbbra is az iraki Anbar-sivatagban és Szíriában tevékenykednek.

Kiemelt videóink