Oroszország lazíthat a nukleáris fegyverekre vonatkozó doktrínáján

külföld
szeptember 01., 19:06

Oroszország változtatni fog a nukleáris fegyverek használatára vonatkozó doktrínáján – közölte Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes. Ezt válaszlépésül szánják arra, amit „nyugati eszkalációnak” tartanak az ukrajnai háborúban.

A jelenleg hatályos doktrína szerint Oroszország az ellenség nukleáris támadása esetén vethet be atomfegyvereket, vagy akkor, ha egy hagyományos támadás az állam létét fenyegeti.

Egyes orosz katonai elemzők régóta sürgetik, hogy Putyin változtasson a szabályokon, tegye lejjebb a lécet, hogy „kijózanítsa” Oroszország nyugati ellenségeit.

Putyin júniusban azt mondta, a nukleáris doktrína a világ eseményeitől függően változhat. Rjabkov vasárnapi nyilatkozata volt eddig a legegyértelműbb utalás arra, hogy valóban lesznek is ilyen változások.

„A munka előrehaladott állapotban van, egyértelmű a korrekció szándéka” – mondta a külügyminiszter-helyettes, aki nem tudta megmondani, mikorra végezhetnek vele.

Moszkva azzal vádolja a Nyugatot, hogy Ukrajnát felhasználva proxyháborút folytat, és a valódi célja az, hogy stratégiai vereséget mérjen Oroszországra és szétszakítsa azt.

Az Egyesült Államok és szövetségesei ezt tagadják, és azt mondják, ők csak Ukrajnának segítenek, hogy meg tudja védeni magát az orosz agresszióval szemben.

Oroszországnak van a legtöbb nukleáris fegyvere. Putyin márciusban azt mondta, „haditechnikai szempontból” készen állnak egy esetleges atomháborúra, noha nem látja, hogy afelé rohannának. Hozzátette, Oroszországnak soha nem volt szüksége arra, hogy nukleáris fegyvereket vessen be Ukrajnában.

(Reuters)

Címlapi kép: Gavriil Grigorov/AFP

Kiemelt videóink