A Volkswagen történetében először németországi gyárakat zárna be

gazdaság
szeptember 02., 21:27

Olyanra készül a Volkswagen, ami még sosem történt a cég 87 éves történetében: költségcsökkentési okokból két németországi gyárát is bezárná, egy nagy autógyárat és egy alkatrészelőállító üzemet.

A hír bejelentése után előre nem látható kimenetelű birkózás várható a cég menedzsmentje és a hagyományosan befolyásos szekszervezetek között. Az alkalmazotti érdekvédők a menedzsment terveinek megismerése után első reakcióként „ádáz ellenállást” ígértek. Oliver Blume, a cég elődeinél kompromisszumkészebbnek tartott vezérigazgatója szerdán találkozik a munkástanács képviselőivel. A tanács elnöke, Daniela Cavallo annak a befolyásos IG Metall szakszervezetnek a képviselője, amelyiknek eddig sikerült visszavernie a hasonló próbálkozásokat. Cavallo „nagyon kényelmetlen” tárgyalásokat ígért a cégvezetésnek.

Iparági elemzők korábban a cég két üzemét tartották bezárandónak: az Alsó Szászországban található osnabrückit és szászországi drezdait. Alsó Szászország tartományi önkormányzata a Vokswagen második legnagyobb részvényese és ellenzi a tervet.

A 680 ezer embert alkalmazó Vokswagen - Németország legnagyobb ipari munkaadója - fel akarja függeszteni az 1994 óta érvényben lévő munkahelybiztonsági programját is, ami 2029-ig megakadályozta volna a leépítéseket azáltal, hogy a munkástanács egyetértéséhez kötötte azokat.

A cégvezetés a nehéz gazdasági környezettel, az új európai versenytársakkal és a zuhanó versenyképességgel magyarázza a tervet. A vállalat az elmúlt öt évben értékének közel egyharmadát veszítette el, amivel a legrosszabbul szereplő európai autógyártónak számít.

A Volkswagen súlyos helyzete a lehető legrosszabb hír Olaf Scholz kancellárnak, akinek a koalíciója csúnyán leszerepelt két tartományi választáson, így Szászországban is, ahol a szélsőjobbos AfD lett a második legerősebb párt.

(via Reuters)

Kiemelt videóink