Az amerikaiak azonosították az új orosz csodafegyver indítóállomását

külföld
szeptember 03., 06:58

Moszkvától északra két amerikai kutató azonosította a Putyin által legyőzhetetlenként propagált új orosz nukleáris meghajtású cirkálórakéták telepítési helyét. A 9M370 Burevesztnyik (a NATO terminológiájában SSC-X-9 Skyfall néven tartják számon) cirkálórakéta a Kreml állítása szerint szinte korlátlan hatótávolságú, képes kikerülni az amerikai rakétavédelmet, és atomfegyvereket is tud hordozni.

A nyugati értékelések szkeptikusabbak: kétségesnek tartják, hogy a fegyver valóban jelentős új képességeket biztosítana az orosz hadseregnek, a technológiát pedig nem tartják elég stabilnak, és potenciális sugárzási balesetről beszélnek.

photo_camera Látványrajzon a Burevesztnyik Fotó: Wikipedia

Most két amerikai kutató - csak a kódnevüket hozták nyilvánosságra: – Vologda-20 és Chebsara – műholdképek alapján azonosították az új rakéta potenciális telepítési helyét. Egy nukleáris robbanófej-tároló építési projektről van szó 475 km-re északra Moszkvától , ahol a felvételek szerint most is tart a kilenc kilövőállást építése

A kilövési hely azonosítása alapján úgy tűnik, hogy az elmúlt évek problémái és a kísérletek kudarcai ellenére Oroszország folytatja az új cirkálórakéták rendszeresítését - idézi a Reuter Decker Evelethet, a CNA amerikai kutató-elemző szervezet elemzőjét és Jeffery Lewis-t, a Middlebury Nemzetközi Tanulmányok Intézetének munkatársát. A kutatók szerint a képek alapján az atomfegyverrel ellátott rakétákat az orosz hadsereg bunkerekben raktározná, így azok gyorsan indíthatók lesznek.

Amerikai értékelések szerint, ha Oroszország sikeresen üzembe helyezi az új cirkálórakétát, az egyedülálló interkontinentális hatótávolságú fegyvert adna Moszkva kezébe. A teszteket azonban kudarcok tarkították; annál a 2019-es balesetnél is a Burevesztnyikről lehetett szó, ami után a Roszatom azt közölte, hogy öt munkatársa halt meg egy rakétakísérlet során. A baleset után Putyin kiemelt állami kitüntetéseket adott át özvegyeknek, mondván, hogy az általuk kifejlesztett fegyver a világon páratlan.

Nyugati források a fegyver alkalmazásának veszélyeire, nukleáris baleset lehetőségére utalnak: "A Skyfall egyedülállóan ostoba fegyverrendszer, egy repülő Csernobil, amely nagyobb veszélyt jelent Oroszországra, mint más országokra" - mondta például Thomas Countryman, az amerikai Fegyverzet-ellenőrzési Szövetség volt tisztviselője.

(Reuters)

Kiemelt videóink