Az észt külügyminiszter szerint Orbán az ellenfél oldalán áll

külföld
szeptember 03., 16:05

Az ukrajnai háború ügyében Orbán Viktor nem a nyugati országok többségéhez csatlakozott, hanem a szembenálló táborhoz – mondta egy interjúban Margus Tsahkna észt külügyminiszter.

A külügyminiszter szerint Orbán a saját, magyarországi szavazóihoz beszél, ami távol áll attól, amiben Európában megállapodtak.

Ugyan az EU politikája közvetlenül nem változott, Orbánnak sikerült több fontos döntést megakadályoznia. „Amit ő csinál, az nem teszi erősebbé az Uniót.”

Arra a felvetésre, hogy az EU korlátozottan tud fellépni Magyarországgal szemben, amely jelenleg az EU soros elnöki tisztét látja el, Tsahkna azt mondta, „még mindig van valami, amit tehetnek.”

Elindult a 7. cikkely szerinti eljárás, ami egy tagállam szavazati jogának felfüggesztését eredményezheti. Ezzel kapcsolatban nem optimista, hiszen mind a 26 másik tagállamnak bele kellene egyeznie ebbe. Mindenesetre sürgősen szeretnének olyan helyzetet teremteni, hogy 21 országgal is előrébb lessen lépni ebben a folyamatban.

A külügyminiszterek informális tanácskozásán is élesen bírálták a kormányt, Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter például arról beszélt, Magyarország Putyint védi az uniós találkozón. Szijjártó Péter külügyminiszternek erre annyi volt a válasza, hogy „ő az egyik legháborúpártibb politikus, rendszeresen bírálja a békepárti álláspontot, a helyzetértékelése semmilyen szempontból nem realista.”

Címlapi kép: Anatolii Stepanov/AFP

Kiemelt videóink